EU:s migrationsuppgörelse med Tunisien ifrågasätts
BRYSSEL 15 september 2023Europeiska ombudsmannen kräver besked om hur kommissionen ska se till att EU:s nya samarbetsavtal med Tunisien inte bryter mot grundläggande rättigheter.
EU-kommissionen slöt i somras ett så kallat samförståndsavtal med Tunisien för att stärka samarbete inom ekonomi, handel, energi och i synnerhet migration. Från EU-parlamentet har det kommit krav på att avtalet ska rivas upp med hänvisning till bland annat hur migranter behandlas i Tunisien och att landet i det närmaste är en diktatur.
Nu ifrågasätts avtalet även av Europeiska ombudsmannen, Emily O'Reilly, som i dag fredag publicerar ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där hon kräver svar.
”Europeiska ombudsmannen har länge ansett att god förvaltningssed omfattar iakttagande av och respekt för de grundläggande rättigheterna. Om de grundläggande rättigheterna inte respekteras kan det inte vara fråga om god förvaltningssed”, skriver O'Reilly.
Hon ber kommissionen svara på, för det första, huruvida den gjort en konsekvensanalys avseende mänskliga rättigheter innan avtalet slöts. För det andra undrar hon huruvida kommissionen kommer att utföra sådana konsekvensanalyser under det att avtalet implementeras.
Emily O'Reilly hänvisar vidare till EU-regler som säger att EU-pengar inte får gå till åtgärder och aktiviteter som riskerar att kränka mänskliga rättigheter. Enligt avtalet ska 105 miljoner euro från EU gå till att stödja och träna den tunisiska kust- och gränsbevakningen.
”Hur tänker kommissionen se till att de åtgärder som Tunisien vidtar inom ramen för samförståndsavtalets pelare om migration och rörlighet och som finansieras med EU-medel överensstämmer med de tillämpliga normerna för mänskliga rättigheter?”, skriver ombudsmannen till Ursula von der Leyen.
Ombudsmannen har bett kommissionen svara innan den 13 december i år.