Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Andelen felaktiga utbetalningar från EU:s budget ökade markant 2022. Det visar EU-revisorernas årsrapport som släpptes på torsdagen.

Revisorer: Fler fel och större risker i EU-budget

STOCKHOLM 5 oktober 2023

Andelen felaktigheter i EU:s bidragssystem och budget ökade markant 2022. Felnivån var 4, 2 procent upp från 3,0 procent och därmed den högsta på åtta år, visar EU-revisorernas årsrapport.  – Det är i grunden samma typ av fel som vi tidigare har funnit i tidigare årsrapporter, sade revisionsrättens ordförande Tony Murphy.

Under 2022 uppgick andelen fel i EU:s utbetalningarna – till 4,2 procent. Det är 1, 2 procentenheter högre jämfört med 2021-års felnivå, på 3 procent. Det framgår av EU-revisorernas årsrapport.

På onsdagen, då reportrar fick förhandstitta på årsrapporten som offentliggjordes idag torsdag, förklarade revisionsrättens ordförande Tony Murphy att två tredjedelar av felen varit kopplade till högriskkostnader –  det vill säga till att utbetalningar som omfattats av komplexa regler.

Inte sedan 2014 har felandelen legat över 4 procent. Revisorernas mål är att EU bör klara att komma ned till hälften eller 2 procent, något som hittills inte inträffat. De drar slutsatsen att felnivån 2022 var väsentlig och av avgörande betydelse och gör därför ett uttalande med så kallad avvikande mening, vilket är en allvarligare markering om fel.

– Det är i grunden samma typ av fel som vi tidigare har funnit i tidigare årsrapporter, sade Tony Murphy.

Mest har felen ökad inom EU:s sammanhållningspolitik, som omfattar regionala och sociala stöd, vilka ökade i volym efter införandet av nya EU-stöd på grund av pandemin. Här låg nivån på 6, 4 procent, vilket är den högsta på fem år.

Enligt Tony Murphy är en viktig förklaring till ökningen av felen att medlemsstaterna betalat ut stöd under stor press.

– EU har visat prov på sin förmåga att reagera snabbt på en rad exceptionella kriser med exceptionella åtgärder, sade han och fortsatte: 

Ökad budgetrisk

– Men de betydande medel som finns tillgängliga i sådana situationer medför en ökad budgetrisk. Våra resultat visar att risken måste hanteras bättre, eftersom vi genom vårt arbete fortsätter att upptäcka fel, vilket har lett till en betydande ökning av utgifter som innehåller fel.

När det gäller kostnader inom budgetområdet för återhämtning och resiliens gjorde kommissionen 13 bidragsutbetalningar till medlemsstater förra året. Av dem innehöll sex väsentliga fel, konstaterar revisorerna.

Att det gjorts fel innebär emellertid inte att fusk förekommit.

14 fall av misstänkta fusk

Av 760 granskade transaktioner rapporterade revisorerna 14 fall av misstänkta fusk och bedrägerier till andra myndigheter i EU 2022, varav den Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) har startat utredningar i två fall. 

Ytterligare sex fall lämnades parallellt till Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo), som nu utreder tre av dessa. 

EU:s revisorer noterar också att unionens utlovade finansiella stöd uppgick till rekordhöga 453 miljarder euro. Samma summa uppgick till drygt 94 miljarder 2021.

De varnar också för att EU:s skuld i slutet av fjolåret var drygt 344 miljarder kronor, mot 236 miljarder euro 2021.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret