Kartläggning ska ge mer kunskap om skogarna i EU
STOCKHOLM 22 november 2023Europas skogar måste skyddas bättre enligt EU-kommissionen som på onsdagen lade fram ett lagförslag om att samla in jämförbara data och skapa bättre övervakningssystem i unionen.
– Skogarna spelar en massiv roll när det eller att nå EU:s klimatmål för 2050. De är naturliga kolsänkor och hjälper oss också att exempelvis kyla ned städer och minska översvämningar.
Det påpekade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius på onsdagen när han och klimatkommssionär Wopke Hoekstra presenterade kommissionens senaste förslag till en ny lag om skogsövervakning i EU.
Båda betonade beskrev hur Europas skogar i dag är utsatta för hård press, exempelvis drabbas de av skogsbränder, klimatskador, illegal avverkning, torka samtidigt som den biologisk mångfalden minskar. Inte minst klimatförändringarna har stor påverkan.
Förra året brann exempelvis 900 000 hektar av skog upp i Europa, vilket motsvarar hela den franska ön Korsika, berättade Sinkevičius, och hänvisade till en ny rapport från EU:s gemensamma. forskningscentrum, JRC. Över en tredjedel av dessa brända skogar utgjordes också av naturskyddsområden.
I syfte att skapa en omfattande kunskapsbas om hur Europas skogar mår och utvecklas vill kommissionen bjuda in EU-länderna till att delta i ett att och samlat övervakningssystem.
Det ska dels bygga på satellitdata från Copernicus, EU:s jordobservationsprogram, dels på att medlemsländerna själva samlar in och delar med sig av en stor mängd observationsdata från sin egen skogsövervakning. Samtidigt kan satellitdatan även förbättra medlemsstaternas egna karteringar.
Kommissionärerna uppgav på onsdagen att mycket står att vinna med det nya övervakningsförslaget, eftersom ny kunskap kan bidra till bland annat benchmarking och goda åtgärdsexempel och bidra till mer samarbete över nationsgränserna.
Den nya regleringen bygger också, enligt kommissionen, på att skogsdatan som samlas in är aktuell och jämförbar, och utgår från olika indikatorer som ska mätas.
Datan ska inte bara kunna användas av enskilda stater, utan gör det också möjliggöra för kommissionen att skapa sig en egen lägesbild av hur Europas skogar mår.
Enligt kommissionen är informationen om skogarna i dag spridd mellan olika stater och ”ofullständig”.
EU-kommissionen vill också att övervakningen ska kunna medverka till att skogsförvaltare och skogsägare exempelvis kan finna nya möjligheter att bedriva och marknadsföra ”ekosystemtjänster”, som hur man kan öka upptaget av koldioxid från atmosfären via trädplanteringar för att dämpa klimatförändringarna och bibehålla viktiga livsmiljöer i skogarna.
– Att ha hälsosamma skogar är viktiga för planeten, noterade Virginijus Sinkevičius på presskonferensen.