Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock står på torsdagen värd för ett stort reformmöte i Berlin. Till vänster Portugals utrikesminister João Gomes Cravinho.

Reformmöte i Berlin – “EU måste välja framtidsmodell”

1 november 2023

En utvidgad och förändrad union står på agendan när EU:s utrikesministrar och kandidatländer möts på EU:s stora reformkonferens i Berlin.

Det är Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock som bjudit in till samtal i Berlin.

Mötet ska bland annat handla om EU:s utvidgning med fokus på vilka reformer som behövs inför att flera länder blir medlemmar i EU samt även om unionens “globala handlingsförmåga", enligt det tyska program som Europaparlamentet tagit del av. Från Sverige deltar utrikesminister Tobias Billström (M).

– Det finns en ökad aktualitet i EU:s utvidgningsprocess efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. EU måste förbereda sig för en framtida utvidgning och jag ser fram emot att diskutera dessa frågor med mina motparter, sade han i ett uttalande på onsdagen.

Utöver Tyskland samlar nu också Frankrike, Spanien och Portugal  konkret stöd i EU:s korridorer för en reformpolitik som ska göra EU minst lika effektiv som idag även om åtta fattiga kandidatländer blir medlemmar. 

Enligt Politico är oron för närvarande stor för att en större union, i värsta fall, ska bli lika handlingsförlamad som FN, där enskilda stater styr och ställer med hjälp av vetorätt.

– Vi måste börja komma överens… kring vilken modell vi vill ha för ett bredare EU i framtiden, säger Portugals EU-minister Tiago Antunes till Politico inför torsdagen.

Den portugisiska linjen är att bygga en bredare union, där medlemsländerna i större utsträckning än i dag även formellt kan välja vilka delar av samarbetet man vill ha. Något som kanske kan vara lockande för länder som Sverige som valt att stå utanför eurosamarbetet och delar av schengensamarbetet genom gränskontroller mot Danmark.

Men EU:s grundläggande värden, som värnandet av rättsstatlighet, demokrati och mänskliga rättigheter, är enligt Portugal inte att förhandlingsbara, rapporterar Politico.

Ministrar från samtliga EU-länder väntas resa till Berlinmötet, men också ministrar från  kandidatländerna är inbjudna att delta. 

En av dem som medverkar imorgon är Dmytro Kuleba, utrikesminister i Ukraina, som i en artikel i ukrainska Pravda betecknar mötet som ”avgörande” för landets framtid.

– Det är fantastiskt att de är villiga att lyssna på oss, att de inte fattar beslut bakom vår rygg. Jag har alltid sagt att Ukraina är ett första klassens land, och det kommer att vara ett första klassens land i Europeiska unionen, säger han.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret