Viktigast i veckan: Ukraina ett nytt steg närmare EU – gigarbetare ges anställningsrättigheter
STOCKHOLM 16 december 2023Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
Efter att man lyckats få den ungerske premiärminister Viktor Orban att lämna toppmötesrummet kunde övriga EU-ledare på torsdagen besluta att låta Ukraina inleda medlemskapsförhandlingar. Men Orban lär återkomma vid något av de minst 72 vetotillfällen som förhandlingsprocessen bjuder på, för att hindra Ukraina att nå sitt EU-mål.
Ungern, som fått mest EU-stöd av alla i förhållande till landets ekonomi, lade på torsdagen sitt veto mot att ekonomiskt hjälpa det svårt krigsdrabbade grannlandet Ukraina undan en möjlig statsbankrutt. Frågan om EU-stöd till Ukraina ska dock upp igen vid ett extramöte i januari.
Förhandlare från EU-parlamentet och ministerrådet blev på onsdagen överens om nya regler som kan innebära att upp till 5,5 miljoner arbetstagare som idag betraktas som egenföretagare ska ses som anställda och ges motsvarande rättigheter. Medan Europafacket nu ser slutet på “en vilda västern på arbetsmarknaden” gav svenska EU-politiker reformen tummen ner med hänvisning till den svenska modellen.
Det kan också noteras:
… att det folkliga stödet i EU för ett ukrainskt EU-medlemskap fortsatt är högt – 63 procent och att 56 procent vill se EU-stöd för att återuppbygga landet.
… att efter att Ungern backat och, enligt EU-kommissionen, infört vissa reformer för att stärka rättsstaten, gavs grönt ljus till utbetalning av ett tidigare pausat EU-stöd på drygt 10 miljarder euro.
… att en internationell överenskommelse på klimatmötet COP28 i Dubai i veckan pekat ut behovet av att minska användningen av fossila bränslen "på ett rättvist, ordnat och jämlikt sätt".