Hemlig plan för att öka trycket på Ungern: Stoppa allt EU-stöd
BRYSSEL 29 januari 2024I EU skruvas trycket upp på Ungern ytterligare ett snäpp med en hemlig plan om att hota dra in viktigt EU-stöd om premiärminister Viktor Orbán inte sluter upp bakom unionens Ukrainastöd.
Inför mötet har pressen på landet stegvis vridits upp. I fredags kunde Europaportalen rapportera att EU-länderna överväger att där Ungern riskerar att förlora rösträtten på grund av brister i landets demokrati.
Trycket ökar nu ytterligare efter att publicerar delar av en läckt plan som tagits fram inom ministerrådet som specifikt riktar in sig på Ungerns ekonomiska svagheter om landet fortsätter blockera Ukrainafonden.
"Om det inte blir någon överenskommelse vid [toppmötet] ska andra stats- och regeringschefer offentligt förklara att de mot bakgrund av den ungerske premiärministerns okonstruktiva beteende […] inte kan föreställa sig att EU-medel skulle ges till Budapest", heter det i planen som citeras av den brittiska affärstidningen.
Ungern är ett av de EU-länder som, sett till befolkningsmängden, får mest EU-stöd.
Syftet med att hota att dra in allt EU-stöd skulle vara att skrämma marknader och investerare, framkalla en rusning mot landets valuta och därmed öka Ungerns lånekostnader.
Tre diplomater som tidningen pratat med stödjer planen.
– Stämningen har blivit tuffare. Vilken typ av union har vi om vi tillåter den här typen av beteende? sade en av diplomaterna med hänvisning till hur Ungern agerar i frågan.
Ungerskt kompromissförslag
Den ungerska regeringen ska i lördags ha skickat in ett förslag på en kompromiss om Ukrainafonden, enligt landets EU-minister János Bóka. En del av förslaget ska vara att lägga in en möjlighet för varje medlemsland att varje år fram till 2027 ska kunna lägga in ett veto mot fonden. Ett sådant upplägg har dock redan stött på patrull i EU-länder eftersom det skulle ge Viktor Orbán ytterligare möjligheter att utpressa resten av unionen.
Sverige hoppas på uppgörelse
Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) sade på måndagsmorgonen påväg in på ett förberedande EU-möte inför veckan toppmötet att hon inte kände till några sådana förhandlingar. Hon hoppas dock att styrkeförhållandet 26 EU-länder mot ett ska resultera i en uppgörelse om stödfonden.
– Om 26 är överens mot en gör att det såklart blir tyngre och svårare att stå emot, sade Jessika Roswall.