Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-nämndens vice ordförande Matilda Ernkrans (S). Arkivbild.

Kristersson om sociala frågor i EU: Som att leka med elden

BRYSSEL 16 april 2024

Ett gammalt groll i svensk EU-politik får nytt liv när Sverige som ett av två medlemsländer vägrar skriva under en deklaration om sociala frågor. – Vi ville inte riskera att upprepa det misstag som gjordes 2017 med ett socialt toppmöte som Sverige sen fick begränsa konsekvenserna av, säger statsminister Kristersson i riksdagens EU-nämnd.

Regeringen förankrade i riksdagens EU-nämnd på tisdagen sin linje inför veckans informella EU-toppmöte i Bryssel. Huvudfråga på toppmötet är stärkt konkurrenskraft men andra frågor dominerade debatten mellan riksdagsledamöterna. Statsminister Ulf Kristersson meddelade att Sverige tillsammans med Österrike som enda EU-länder inte är med på tisdagens ceremoni där den så kallade La Hulpe-deklarationen om framtiden för sociala frågor i Europa 2024–2029.

– Vi ville inte riskera att upprepa det misstag som gjordes 2017 med ett socialt toppmöte som Sverige sen fick begränsa konsekvenserna av, sade Kristersson med hänvisning till det sociala EU-toppmöte 2017 som skedde på den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringens initiativ och resulterade i EU:s sociala pelare.

Kritiker av den sociala pelaren anser att den europeiska minimilönen och andra EU-förslag som rör arbetsmarknaden fick sin grogrund i den. De flesta svenska partier är mot sådan EU-lagstiftning som man anser hotar den svenska arbetsmarknadsmodellen där fack och arbetsgivare förhandlar om villkor utan politisk inblandning.

Socialdemokraternas Matilda Ernkrans menade att frågor som berörs av den sociala pelaren som utbildning, barnomsorg och arbetstagares rättigheter bidragit till Sveriges konkurrenskraft.

– Att regeringen ska sitta med armarna i kors när EU diskuterar vikten av sociala framsteg tycker jag verkar barnsligt, sade Ernkrans varnade för att det riskerar att försvaga den svenska förhandlingspositionen i EU om man på ett tidigt stadium sätter klackarna i marken.

– Jag tror att det är ett ganska farligt spel som i sin tur faktiskt kan hota den svenska modellen, sade Ernkrans

Hon anklagade även statsministern för att fara med osanning om den sociala pelaren och Socialdemokraternas roll i den.

– Jag hoppas att statsministern […] inte längre gör om historiebeskrivningen om vad den sociala pelaren var och är och hur socialdemokratin har agerat där. Jag sade också här i dag om statsministern lyssnade att vi är överens om att det inte ska vara någon gemensam lagstiftning. Det är inget nytt ställningstagande från socialdemokratin, sade Ernkrans.

Ulf Kristersson menade att en sådan deklaration är att "leka med elden".

– Det är att antyda att Sverige vill gå en väg som vi inte vill gå. Har man lärt sig sin EU-läxa då vet man att om man börjar öppna upp för saker och ting då får det ett eget liv, sade statsministern.

Ilona Satmári Waldau (V) höll med Socialdemokraterna och menade att det inte finns något i deklarationen som riskerar att påverka den svenska modellen och att svenska fack ska ha ställt sig bakom den.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen ställde sig bakom regeringens vägran att underteckna den icke-bindande deklarationen.

– Även om det kan finnas goda syften med de här deklarationerna så måste man tänka ett steg längre. Vad får det här för konsekvenser för oss i Sverige? sade Kinnunen.

Rysk skuggflotta

I dagarna har det rapporterats om hur en rysk skuggflotta pumpar bränsle utanför Gotland för att undkomma sanktioner mot Ryssland för dess erövringskrig mot Ukraina. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävde att Kristersson tar upp frågan på EU-toppmötet.

– Vi tycker att statsministern ska ta upp det här på EU-toppmötet för att detta behöver stöd ifrån andra EU länder, sade Matilda Ernkrans.

Fler frågor på toppmötet

Under det informella toppmötet på onsdag och torsdag ska medlemsländernas högsta politiska ledare även diskutera Ukraina, relationen till Turkiet och situationen i Mellanöstern. Flera ledamöter krävde att EU går vidare med sanktioner mot det iranska revolutionära gardet såväl som mot aggressiva israeliska bosättare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret