Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Index: Ökade rättigheter för hbtqi-personer i Europa, minskade i Sverige

BRYSSEL 17 maj 2024

Samtidigt som rättigheter för hbtqi-personer i Europa fortsätter att stärkas faller Sverige i rankingen och är nu lägst i Norden.

Den europeiska hbtqi-paraplyorganisationen ILGA-Europe rankar sedan många år de europeiska länderna utifrån graden av lagstiftning om rättigheter för hbtqi-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner). Den senaste sammanställningen visar på en viss förbättring där länderna i snitt får 42 procent på den hundragradiga skalan vilket är den högsta noteringen hittills. 

Grekland, Island, Tyskland och Estland hör till länderna som under det senaste året gjort störst framsteg. Grekland och Estland tillåter exempelvis numera samkönade par att ingå äktenskap och adoptera barn. Tyskland har infört ett förbud mot hatbrott baserade på sexuell läggning och könsidentitet.

Sverige backar

Sverige tillhör den handfull länder där hbtqi-personers rättigheter försämrades under det senaste året, enligt ILGA:s sammanställning. Med en tolfte plats är Sverige det lägst rankade nordiska landet. För två år sedan låg Sverige på plats sex.

– Att Sverige halkar ner så många placeringar är tyvärr ett tydligt kvitto på den backlash vi har sett de senaste åren. Det är en utveckling vi behöver vända och för det behövs politisk vilja och reformer, såsom ett förbud mot omvändelseförsök, sade RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala i ett uttalande.

Enligt RFSL beror Sverige tapp bland annat på att den nationella hbtqi-handlingsplan löpte ut 2023 och därefter inte har förnyats.

Grekland, som gjort några av de största framstegen på området, har nu gått om Sverige.

Malta i topp

Malta rankas för nionde året i rad som det mest hbtqi-vänliga landet i Europa. Island ligger på andra plats. I botten på rankingen ligger Ryssland.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret