Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I de allra flesta fall röstar svenska EU-parlamentariker för nya EU-lagar. Arkivbild.

Brett stöd hos svenska parlamentariker till nya EU-lagar

BRYSSEL 4 juni 2024

Europaportalen har granskat hur svenska EU-parlamentariker röstat under mandatperioden och funnit att partierna S, M, KD, C och L i den breda mittenkoalitionen oftast stödjer ny lagstiftning i EU. Däremot sticker Sverigedemokraterna ut som röstar mest nej eller avstår, särskilt inom klimat- och energifrågor men även till nya lagar om forskning och innovation.

De svenska EU-parlamentarikerna har under den nuvarande mandatperioden röstat om drygt 300 nya lagar. Europaportalen har gått igenom alla omröstningar och sammanställt hur de svenska företrädarna röstat.

Resultatet visar att de fem svenska partier – S, M, C, KD och L – som ingår i den så kallade breda mittenkoalitionen av kristdemokratisk och konservativa, socialdemokratiska och liberala partier i EU-parlamentet i över 19 av 20 omröstningar stödjer nya EU-lagar.

Miljöpartiet som tillhör den gröna partigruppen, och som den breda koalitionen ibland samarbetar med, har röstat ja till 85 procent av all ny EU-lagstiftning. Vänsterpartiet har röstat ja i knappt två tredjedelar av fallen. Sverigedemokraterna står ut med att ha stött EU-lagar i mindre än hälften av fallen. Partiet är också det som röstat nej till flest nya EU-lagar och oftast lagt ned sin röst.

Ledamöterna röstar om frågor inom en rad områden. Europaportalen har granskat hur partiernas listetta eller ledamot som suttit hela mandatperioden röstat för delat på 20 olika politikområden. Bland de mer omfattande områdena är det migrations- och asylfrågor där en eller flera av de åtta ledamöterna röstar mest nej. Därefter är arbetsmarknads- och sociala frågor där svenskarna haft mest invändningar. Minst andel nej-röster finns inom området kultur, media och utbildning.

Sverigedemokraternas ledamöter röstar alltså mest nej av de svenska parlamentarikerna. Det gäller inte minst inom klimat- och miljöfrågor där partiets listetta Charlie Weimers röstat nej 22 gånger. I energifrågor och forskning och innovation har Weimers inte röstat ja en enda gång. Vänsterpartiets Malin Björk har tillsammans med Charlie Weimers varit de största svenska motståndarna till nya EU-lagar inom ekonomi och finans – det politikområdet som varit störst sett till nya EU-lagar under mandatperioden.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret