EU-jurist: Polsk kolgruva bryter mot EU-lag

3 februari 2022
Uppdaterad: 3 februari 2022

För ett år sedan drog Tjeckien Polen inför EU-domstolen för att landet förlängt tillståndet för en kolgruva i Turów vid den polsk-tysk-tjeckiska treriksgränsen. Tjeckien menar att detta kommer att få en negativ inverkan på bland annat grundvattnet och luften i regionen. I en interimsdom gick EU-domstolen på Tjeckiens linje och ålade Polen att stoppa gruvverksamheten vilket dock inte skedde. Så i september ålade domstolen Polen att betala en halv miljon euro i böter om dagen så länge gruvan är i drift. Polen har ännu inte gått med på att betala böterna.

I det näst sista steget före den avgörande domen kom en av EU-domstolens generalavdovkater, Priit  Pikamäe, i dag torsdag med sitt utlåtande.

”Genom att förlänga tillståndet för brunkolsbrytning i Turów-gruvan med sex år utan att genomföra en miljökonsekvensbedömning bröt Polen mot EU-rätten”, heter det i ett uttalande från EU-domstolen. Yttrandet är inte bindande för EU-domstolen men följs i de flesta fall. En slutlig dom är att vänta.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.