EU-parlamentariker önskar mer inflytande över beredskapsmyndighet

6 oktober 2021
Uppdaterad: 6 oktober 2021

I mitten av september inrättade EU-kommissionen en ny EU-myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser, Hera, som ska förebygga, upptäcka och snabbt svara på hälsokriser. Frågan debatterades i EU-parlamentet på tisdagen. Där lyfte ledamöter krav på att myndigheten bör få ett starkare mandat och EU-parlamentet få större inflytande över dess utformning.

– Vi i EU-parlamentet hade kunnat vässa och förbättra förslaget. Det är mycket märkligt och skadligt för Heras legitimitet att Europaparlamentet inte är inbjudna till förhandlingsbordet, sade EU-parlamentariker Jytte Guteland.

Enligt EU-kommissionen hade det inte varit rättsligt möjligt att ge EU-parlamentet större inflytande eftersom EU:s befogenheter, enligt Lissabonfördraget, är tydligt begränsade på hälsoområdet.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.