Polen hotar klimatblockera i EU

21 oktober 2021

Ordkriget mellan EU och Polen späddes på ytterligare på onsdagen när den polske biträdande ministern  för fonder och regioner, Waldemar Buda, hotade att ställa sig på tvären i de pågående förhandlingarna om hur EU ska nå sina klimatmål. Detta på grund av att Polens plan för hur man ska använda pengarna ur EU:s coronaåterhämtningsfond ännu inte godkänts av EU-kommissionen med hänvisning till det allt sämre läget för rättstatligheten i landet.

– I diskussionen om klimatet måste sekvensen vara tydlig: först [pengar från EU:s] återhämtningsfond och sedan diskussionen om klimatpaketet, sade Buda till Polsat.

Förhandlingarna om klimatmålen förs i EU-parlamentet och bland medlemsländerna i ministerrådet där dock inget enskilt land kan lägga veto i de olika lagförslagen.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.