Polkagrisen får EU-skydd

21 juni 2022
Uppdaterad: 21 juni 2022

EU-kommissionen beslutade på tisdagen att lägga till ”Äkta Gränna polkagrisar” på listan över jordbruksprodukter och livsmedel med skyddad geografisk beteckning på den inre marknaden där den samsas med närmare 1 600 andra skyddade produkter.

”Konsten att göra ’Äkta Gränna Polkagrisar’ uppfanns i Gränna av Amalia Eriksson i mitten av 1800-talet. Receptet och tillagningsmetoden har sedan dess bevarats genom ett lärlingssystem där den nya konditorn undervisas av en erkänd konditor som specialiserat sig på att göra polkagrisar”, skriver kommissionen.

Andra svenska livsmedel och jordbruksprodukter med geografiskt EU-skydd, vilket innebär att den åtminstone delvis måste tillverkas inom ett givet område, är bland annat vit färsksaltad Östgötagurka, lappländsk fjällröding, skånsk spettkaka och hånnlamb.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.