Storbritannien planerar bryta Brexitavtal

17 maj 2022

Den brittiska utrikesministern Liz Truss meddelade på tisdagen att hon inom några veckor avser lägga fram ett lagförslag om att skrota delar i det protokoll som landet slutit med EU för att hantera den komplexa situationen på Nordirland. Protokollet var en del av den brexituppgörelse som den brittiska regeringen nådde med EU så att landet kunde lämna unionen 2020.

EU:s brexitkommissionär Maroš Šefčovič uttryckte samma dag ”stor oro” över det brittiska beskedet att man ensidigt ämnar bryta protokollet.

”Om Storbritannien beslutar sig för att gå vidare med ett lagförslag om att upphäva konstituerande delar av protokollet, vilket tillkännagavs i dag av den brittiska regeringen, måste EU reagera med alla åtgärder som står till dess förfogande”, heter det i ett uttalande från Šefčovič.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.