Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Turkiets, Finlands och Sveriges utrikesministrar signerar avsiktsförklaring kring Sveriges och Finlands Nato-medlemskap.

Turkiet lyfter veto – öppnar för svensk-finskt Natomedlemskap

BRYSSEL 29 juni 2022

Efter att ha blockerat Sveriges och Finlands Natoansökan lyfte Turkiet efter en uppgördelse på tisdagen sitt veto. Därmed står dörren till militäralliansen öppen för de båda länderna. Men redan på onsdagen uppstod oklarheter om vad uppgörelsen egentligen betyder när Turkiet begär att Sverige och Finland lämnar ut 33 personer.

Det var efter ett flera timmars långt möte mellan statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som det stod klart att länderna kommit överens. I en så kallad avsiktsförklaring, som skrevs under av de tre ländernas utrikesministrar efter mötets slut, drog de upp ramarna för uppgörelsen. 

– Jag är glad att kunna meddela att vi nu har en överenskommelse som banar väg för Sverige och Finland att gå med i Nato. Turkiet, Sverige och Finland har skrivit under en avsiktsförklaring som behandlar Turkiets invändningar, inklusive vapenexport och kampen mot terrorism, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens efter mötet. 

Alltsedan Turkiet meddelat att man säger nej till Sveriges ansökan har intensiva  diskussioner förts mellan länderna och in i det sista var det oklart vad dagens möte skulle resultera i. 

– Med dagens överenskommelse är Sverige nu på en tydlig väg att bli medlem i Nato. Jag ser fram emot konstruktiva diskussioner under toppmötet i Madrid om vårt framtida samarbete inom Nato och det bidrag Sverige kommer att ge till alla allierades säkerhet, sade Magdalena Andersson i ett uttalande på tisdagskvällen. 

Exakt vad uppgörelsen betyder i praktiken är dock oklart. Redan på onsdagen sattes uppgörelsen på prov när Turkiet meddelade att man kräver att 33 personer, som beskrivs som “terrormisstänkta”, utlämnas från Sverige och Finland till Turkiet, rapporterar europeisk media. 

Enligt Turkiet ska detta ligga inom ramen för uppgörelsen medan det från finskt håll inte var lika självklart, rapporterar Sveriges radio på onsdagen.

 

Artikeln har uppdaterats. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret