Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Från vänster: Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, Nordmakedoniens premiärminister Dimitar Kovačevski, Albaniens premiärminister Edi Rama och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Efter år av väntan: Två Balkanländer kan börja EU-förhandla

BRYSSEL 19 juli 2022

Albanien och Nordmakedonien får klartecken att inleda förhandlingar om att bli medlemmar i EU.

Dåvarande Makedonien fick 2005 kandidatstatus för att gå med i EU. Men namnbråk med först Grekland och därefter språkbråk med Bulgarien har gjort att några formella förhandlingar om medlemskap inte kunnat inledas. Landets EU-öde har knutits samman med Albanien, som fick kandidatstatus 2014, som därför heller inte kunnat medlemskapsförhandla. 

Men efter en fransk medlingsinsats mellan Nordmakedonien och Bulgarien har medlemskapsvägen öppnats för de båda länderna.

– Invånarna i Albanien och Nordmakedonien förtjänar detta och vi kommer alla att tjäna på det när vi en dag välkomnar Albanien och Nordmakedonien som fullvärdiga medlemmar i EU, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett uttalande tillsammans med de båda ländernas premiärministrar Edi Rama och Dimitar Kovačevski på tisdagsmorgonen i Bryssel.

– Ni har stärkt rättsstaten. Ni har kämpat mot korruptionen. Ni har fria medier. Ni har ett livskraftigt civilt samhälle. Ni har genomfört otaliga reformer och moderniserat era ekonomier, sade von der Leyen.

”Absurd situation”

Albaniens premiärminister Edi Rama kallade det bulgariska vetot mot Nordmakedonien för absurt och tackade Frankrikes president Emmanuel Macron för arbetet med att lösa upp knuten. Han lyfte även fram Ursula von der Leyens och den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkels insatser för att hålla liv i frågan om EU-utvidgning på västra Balkan.

– Vi vet att detta inte är början på slutet [för att bli EU-medlemmar], det är bara slutet på början. Men det är som det är. Vi behöver detta för att fortsätta bygga ett starkt, demokratiskt och europeiskt Albanien, sade Rama.

– Denna nystart för regionen kommer innebära välstånd och framsteg. Det är en stor tillfredsställelse att vi i dag efter 17 år äntligen inleder förhandlingarna. [EU-medlemskap] har varit vår prioritering och strategiska mål i årtionden, sade den nordmakedonske premiärministern Dimitar Kovačevski.

Start på förhandlingarna

Förhandlare från EU-kommissionen, Albanien och Nordmakedonien kommer direkt efter tisdagens möten i Bryssel inleda arbetet med att granska ländernas lagstiftning. De båda länderna kommer samtidigt att inleda samarbeten med EU på andra områden.

– Fördelarna kommer att växa fram i takt med att ni går framåt i förhandlingarna. Investeringar kommer att öka. Handelsförbindelser kommer att förbättras. Det kommer att bli ett närmare samarbete på viktiga områden som till exempel energi och transport. Ni kommer att maximera användningen och effekten av EU-medel. Detta innebär nya arbetstillfällen och nya affärsmöjligheter, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Medlemskapsförhandlingarna innebär att kandidatländerna måste anpassa sin lagstiftning till EU:s på 35 olika områden, så kallade kapitel. Medlemsländerna kan under processens gång lägga in sitt veto.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret