Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna blev en del av Lissabonfördraget 2009. Arkivbild.

EU-parlamentet vill se starkare skydd för aborträtten

BRYSSEL 7 juli 2022

Efter det amerikanska beslutet att upphäva aborträtten vill EU-parlamentet se att den skrivs in i EU:s grundläggande rättighetsstadga.

EU-parlamentet antog på torsdagen en uppmaning om att stärka rätten för kvinnor att göra abort. De vill bland annat att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna och att medlemsländerna garanterar rätten till laglig och säker abort.

– EU måste föregå med gott exempel och skydda sina kvinnor. Därför uppmanar vi rådet att skyndsamt införa rätten till säker och laglig abort i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Varje kvinna i Europa måste ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är inte en fråga om politik, åsikter eller religion. Det är, och måste alltid så förbli, en persons fria val, sade EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) i ett uttalande.

324 parlamentariker stödde texten, 155 röstade emot och 38 avstod. Av de närvarande svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för förutom Sverigedemokraternas två ledamöter som lade ned sina röster.

Torsdagens icke-bindande resolution är en reaktion på den amerikanska Högsta domstolens beslut om att ta bort aborträtten på federal nivå.

Lagstiftning om abort i EU är en fråga för de enskilda medlemsländerna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret