Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ordföranden för EU-parlamentets liberala partigrupp Renew Europe, Stéphane Séjourné, kommer "för närvarande" inte att bjuda in de svenska Liberalernas partiledning till gruppevenemang,

Liberalernas ledning nobbas efter SD-uppgörelse

BRYSSEL 24 oktober 2022

EU-parlamentets liberala grupp kommer inte längre att bjuda in ledningen för de svenska Liberalerna till sina evenemang. Det meddelade gruppen på twitter på fredagen. 

– Vad ordföranden Sejourné skriver på twitter måste han själv svara på, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci till Europaportalen.

Ordföranden för EU-parlamentets liberala partigrupp Renew Europe, fransmannen Stéphane Séjourné, har meddelat att han “för närvarande” inte kommer att bjuda in de svenska Liberalernas partiledning till gruppevenemang, efter att partiet valt att ingå i en regering som får stöd av Sverigedemokraterna. Det meddelade partigruppen på Twitter på fredagskvällen. 

Enligt tidningen Politico drev Séjourné på för att gruppen skulle ta det här steget vid ett stängt möte med gruppmedlemmar i förra veckan. Han hävdade att det var avgörande för Renew att vara konsekvent i sitt budskap, med tanke på att gruppen har kritiserat parlamentets högergrupp EPP – där de svenska moderaterna och kristdemokraterna sitter – för dess stöd till extremhögern i Europa. 

– Det här är en principfråga, slog Stéphane Séjourné fast inför det stängda partimötet. 

När Europaportalen på måndagen ber Liberalernas ledning om en kommentar vill man inte svara på det specifika uttalandet. 

– Vad ordföranden Sejourné skriver på twitter måste han själv svara på, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci till Europaportalen i en skriftlig kommentar – men konstaterar att Liberalerna har “ett fortsatt starkt stöd i både ALDE (alliansen mellan liberala partier i Europa, reds amn) och Renew”.

ALDE ska nu skicka en delegation till Stockholm för att utreda och bedöma läget innan man bestämmer sig för hur man ska gå vidare. 

– Det är för oss viktigt att bemöta den oro som funnits. Vi har därför välkomnat ALDE till Sverige för att se hur Liberalerna och den nya regeringen arbetar, säger Gulan Avci. 

Kritik från oppositionen

Partigruppskollegan och Centerpartisten Abir Al-Sahlani är dock kritiskt till Liberalernas agerande. 

– Det är många av [våra europeiska liberala kollegor] som redan hört av sig till mig och inte alls kan förstå hur ett liberalt parti kan ha gått med på dessa förslag om migration, rättsstat och integritet, sade Abir Al-Sahlani till Europaportalen i ett uttalande i förra veckan. 

Al-Sahlani påpekade att i Renew Europes stadgar – som alla medlemmar fått skriva under på – står det tydligt att Renew ska "göra mer för att skydda alla medborgares rättigheter, främja jämställdhet, bekämpa främlingsfientlighet – och motverka det arbete som populister och extremnationalister bedriver i Europa. 

– Det här går ju totalt på tvärs med vad Liberalerna har gått med på i form av exempelvis visitationszoner, och utvisningar på grund av ”bristande vandel” - vilket många av våra europeiska liberala kollegor har reagerat starkt på, sade Abir Al-Sahlani.

Även den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Heléne Fritzon är kritisk. 

– Om ALDE låter L sitta kvar förlorar de all, all, sin trovärdighet i kampen mot den växande högerextremismen i EU. Pehrson försöker komma med undanflykter men sanningen är att de har varmt välkomnat ett parti med nazistiska rötter in i maktens centrum, säger hon i ett skriftlig uttalande till Europaportalen, och fortsätter: 

– Vill ALDE vara en del av det progressiva arbetet för ett inkluderande Europa där alla har lika värde kan L inte vara en del av ALDE. Annars normaliserar de högerextremismens tillväxt i Europa. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret