Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Ilan De Basso (S).

Debatt: Replik: Kristdemokrater utan socialt patos i EU

11 oktober 2022

Det kan rimligen inte vara EU:s roll att enbart se till att människor, kapital, varor och tjänster förflyttas över landsgränser. För att samtidigt rikta bort blicken när det kommer till de sociala och ekonomiska konsekvenserna av ett nyliberalt ekonomiskt system som drar isär samhällen och vidgar klyftorna mellan rik och fattig, skriver Europaparlamentariker Ilan De Basso (S) i replik till Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD). 

Europa står inför betydande problem. Klyftor växer och rikedomar koncentreras till allt färre. Miljontals människor i EU lever under miserabla förhållanden, socialt och ekonomiskt. 

Europaparlamentet kan med en progressiv inriktning göra skillnad.

Det kan rimligen inte vara EU:s roll att enbart se till att människor, kapital, varor och tjänster förflyttas över landsgränser. För att samtidigt rikta bort blicken när det kommer till de sociala och ekonomiska konsekvenserna av ett nyliberalt ekonomiskt system som drar isär samhällen och vidgar klyftorna mellan rik och fattig, kvinnor och män, unga och äldre, stad och land.

Svensk socialdemokrati har en tydlig riktning i synen på denna utveckling. Unionens medlemmar måste ta ett socialt ansvar. 

EU:s mandat och kompetens ska renodlas och får inte glida över på vad som ankommer på medlemsstaterna. Den principen är enkel. Det var bland annat därför vi röstade nej till lagstiftningen om minimilöner.  Samtidigt kommer vi fortsätta att ta strid mot ojämlikhet och ojämställdhet. Det svenska välfärdsbygget har inte uppstått av sig självt, utan är ett resultat av hundraårig kamp mot orättvisor och för ständiga reformer. 

När parlamentet pekar ut missförhållanden och driver på för att enskilda medlemsstater ska ta sitt ansvar för en grundläggande välfärd väljer den svenska högern att titta bort. Precis som högern i Sverige, inklusive kristdemokraterna, alltid har gjort när vi drivit på för sociala och ekonomiska reformer såsom höjda välfärdsambitioner eller jämställdhetsreformer. Därför förvånas jag inte över att kristdemokraterna och Europaparlamentariker Sara Skyttedal (Europaportalen 221004) ständigt reagerar när frågor om social rättvisa och om medlemsstaters ansvar för basal välfärd kommer upp på dagordningen. Det är alltid ett rungande nej, vare sig det är i Sverige eller i EU. 

Inget bindande för medlemsstaterna

Vård -och omsorgsstrategin (The Care Strategy) är just det som namnet antyder, nämligen en strategi. Ingen lagstiftning. Inget bindande för medlemsstaterna men väl en förväntan om att ta ansvar för barn och äldreomsorg i respektive land. Det är som EU-kommissionen också slår fast, en fråga om jämställdhet. Vi svenskar om några vet vad barn- och äldreomsorgen inneburit för jämställdheten. Är frågan helt ointressant för kristdemokraterna?

Det är alltmer oklart vad kristdemokraterna har för idé med europasamarbetet. Detta skiljer partiet avsevärt ifrån den övriga kristdemokratin i Europa. Där finns fortfarande någon form av socialt patos kvar,  åtminstone något som återspeglar en medkännande politik och ett ansvar för medmänniskan.

Ilan De Basso (S)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret