Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under sitt tal på söndagen i belgiska Brygge.

Tre EU-förslag ska förhindra handelskrig med USA

BRYSSEL 5 december 2022

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill se över unionens regler för statliga stöd till företag och lyfter frågan om gemensam EU-finansiering för att möta den amerikanska mångmiljardsatsningen på klimatomställning.

Den amerikanske presidenten Joe Biden har lagt fram ett paket värt 369 miljarder dollar med syfte att bland annat stödja amerikanska företag och privatpersoner i arbetet med att få ned klimatutsläppen. I EU finns en oro för att storsatsningen ska få företag att flytta från Europa till USA för att få del av pengarna.

– [Den amerikanska satsningen] väcker oro här i Europa, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett tal i helgen.

Hon lyfte fram att coronapandemins negativa effekter på leveranskedjor och de höga energipriserna försvårar situationen ytterligare för europeiska företag.

Vill undvika handelskrig – tar upp tre lösningar

Hon menade att ett handelskrig EU och USA inte ligger i deras intresse utan presenterade tre utkast till förslag på åtgärder som kan vidtas. Den första är att se över EU:s regler för statsstöd till företag. Reglerna är till för att ett medlemsland inte ska kunna subventionera en viss industri på bekostnad av motsvarande industri i ett annat medlemsland och därmed snedvrida konkurrensen.

– Vi måste ändra vår egna regler för att göra det lättare för offentliga investeringar till den [gröna] omställningen, sade von der Leyen.

Hon lyfte fram ett exempel från i somras där 15 EU-länder fick klartecken på sin begäran att satsa pengar på vätgas. Kommissionsordföranden lovade att statsstödsreglerna ska bli enklare och vara mer förutsägbara för företag.

Det andra förslaget på åtgärder är EU-gemensam finansiering av satsningar i medlemsländerna. Hennes argument för detta är att det annars bara skulle gynna ”medlemsländer med djupa fickor” som skulle låna upp pengar på egen hand och främja sin egen industri samtidigt som fattigare medlemsländer inte kan hjälpa sina företag på liknande sätt. För att göra detta vill hon sätta upp en ”Europeisk suveränitetsfond”.

– Logiken bakom detta är enkel: en gemensam europeisk industripolitik kräver gemensam europeisk finansiering, sade Ursula von der Leyen. 

Den tredje och sista åtgärden som kommissionsordföranden tog upp var ytterligare samarbete med USA på vissa områden för att undvika att de två blocken konkurrerar med varandra. Ett sådant samarbete kan vara gemensamma standarder för infrastruktur för att ladda elbilar. Ett annat förslag att bilda en ”klubb för viktiga råmaterial” där EU och USA samarbetar för att utvinna råmaterial som är avgörande i grön teknologi som batterier.

Förslagen kan komma att diskuteras av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i nästa vecka.

Träff i kväll

Men redan på måndag kväll träffas representanter för EU och USA inom Handels- och teknikrådet, TTC, utanför den amerikanska huvudstaden.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret