Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tribunalen vid EU-domstolen i Luxemburg.

EU-dom tvingar fram “känsliga” dokument

26 januari 2023

Offentlighetsprincipens vänner vann en seger på onsdagen när EU-domstolen beslutade att ministerrådet inte kan vägra lämna ut viss handling. Enligt domstolen är offentlighetsprincipen av grundläggande betydelse i unionens rättsordning och tillgången till lagstiftningshandlingar måste därför vara så bred som möjligt. “ Jag vann slaget, men inte kriget”, säger Emilio De Capitani som stämde rådet.

EU, eller närmare bestämt den ena av de två lagstiftarna allmänt kallat rådet eller ministerrådet, kan inte längre i allmänhet vägra lämna ut handlingar som diskuteras av medlemsländernas representanter i rådets viktiga förberedande arbetsgrupper. Det är kontentan av en dom från EU-domstolens tribunal på onsdagen. 

Domstolen noterar att eftersom offentlighetsprincipen är av grundläggande betydelse i Europeiska unionens rättsordning, är principerna om offentlighet och insyn inneboende i unionens lagstiftningsförfaranden. Tillgången till lagstiftningshandlingar måste därför vara så bred som möjligt. Det betyder dock inte att rätten till lagstiftningshandlingar är absolut utan det finns fortfarande undantag i vissa motiverade fall.

I det aktuella fallet, som påbörjades 2021, hade Emilio De Capitani tidigare anställd på Europaparlamentet, vilka är medlagstiftare till rådet, begärt att få del av vissa handlingar inom rådets arbetsgrupp för bolagsrätt inför ändring av EU:s direktiv om årsbokslut. Domstolen gav honom rätt till dokumentet och konstaterade att “ingen av de grunder som rådet har åberopat stöder slutsatsen att ett utlämnande av de aktuella handlingarna allvarligt skulle undergräva den berörda lagstiftningsprocessen på ett konkret, faktisk och icke-hypotetiskt sätt”. 

Medborgarnas demokratiska rättigheter

Domstolen avvisar invändningen från rådet att innehållet i de aktuella handlingarna skulle vara “känsligt”, kopplade till "svåra förhandlingar", “ allvarligt skulle undergräva rådets beslutsförfarande” eller vara av “tekniskt natur” och konstaterar att de faktiskt innehåller specifika textkommentarer och ändringar som ingår i den normala lagstiftningsprocessen.

I ett system som “bygger på principen om demokratisk legitimitet” måste lagstiftare, menar domstolen, vara ansvariga för sina handlingar inför allmänheten och om medborgarna ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter måste de ha “möjlighet att i detalj följa” beslutsfattandet.

Domstolen konstaterar vidare att rådet inte har lagt fram några konkreta bevis som visar att tillgången till de aktuella handlingarna skulle ha skadat medlemsstaternas samarbete.

Jag vann slaget, men inte kriget

Till Politico säger Emilio De Capitan “Jag vann slaget, men inte kriget". ​​De Capitani förklarade att eftersom det inte finns någon automatisk skyldighet att publicera dokument kan rådet ta månader att behandla en begäran om att de ska publicera handlingen  – vilket gör det omöjligt för normala medborgare att påverka beslut. Det "bästa sättet att bekämpa korruption är att göra hela beslutsprocessen helt transparent", sade De Capitani till Politico.


 

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret