Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz talar i förbundsdagen. Arkivbild.

Viktigast i veckan: 70 000 misstänkta ryska krigsbrott – Turkiet slår igen Sveriges Natodörr

28 januari 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I onsdags blev det till sist klart att Ukraina ska få tunga stridsvagnar till sitt försvar då Tyskland och USA samma dag lovade att skicka den begärda utrustningen. Även Polen, Finland, Norge och Nederländerna hakade på och lovade ge några av sina tysktillverkade leopardstridsvagnar. Danmark däremot sade nej.

Över 70 000 fall av misstänkta krigsförbrytelser har registrerats i Ukraina sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion för snart ett år sedan. EU-kommissionen planerar att inrätta ett särskilt internationellt åklagarkontor för att utreda brotten.

Turkiets ledare Recep Tayyip Erdoğan sade på måndagen att Sverige inte längre kan förvänta sig Turkiets stöd för sitt Natomedlemskap. Som orsak angavs att en högerextrem aktivist tillåtis bränna ett exemplar av koranen. 

Till sist noteras:

… att EU-domstolen tvingar ministerrådet att offentliggöra vissa lagstiftningsdokument eftersom en lagstiftningsprocess kräver öppenhet för att få demokratisk legitimitet

… att kommissionen vill se en bättre dialog mellan fack och arbetsgivare i EU och vädjade till medlemsländerna att engagera sig i frågan

… att parlamentet som befinner sig mitt Qatarskandalen enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International delvis har sig själv att skylla eftersom man har ett så slappt internt regelverk när det gäller att förhindra korruption och öka insynen

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret