Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Rysslands ledare Vladimir Putin.

Ryssland pausar kärnvapenavtal – Natochef vädjar

BRYSSEL 21 februari 2023

Den ryske ledaren Vladimir Putin meddelar att landet lämnar ett kärnvapenavtal med USA. – Världen blir en farligare plats, varnade Nato-chefen Jens Stoltenberg som uppmanar Putin att tänka om. Samtidigt inleder Ukraina, EU och Nato ett nytt samarbete för att tillhandahålla mer vapen och ammunition.

Rysslands ledare Vladimir Putin höll på tisdagen ett tal till nationen, ett tal som närmast helt dominerades av hans anfallskrig mot Ukraina. Eller som Putin vill få det att se ut: Rysslands särskilda insats för att ”återställa historisk rättvisa” och ”skydda [sitt] folk på [Rysslands] historiska land” och ”slåss för sanningen”. Han tillförde även en ny propagandalögn – att det skulle ha varit Ukraina som anföll Ryssland.

– De startade kriget. Vi använde våld för att stoppa det, sade Vladimir Putin som tillade utan vidare bevisning att väst skulle har erbjudit Ukraina kärnvapen och biologisk krigföring och att det är väst som vill ha en global konflikt.

Nato-chefen Jens Stoltenberg kritiserade senare samma dag Putins uttalande.

– Fakta är tydliga för alla. Ingen attackerar Ryssland, Ryssland är angriparen. Det var president Putin som startade detta imperialistiska erövringskrig, sade Stoltenberg.

Stora delar av Putins tvåtimmarstal ägnades åt hur Ryssland nu ställer om till krigsekonomi med stöd till försvarsindustrin och satsningar på inhemska produkter på grund av västliga sanktioner. Han uppmanade även ryska oligarker som lämnat landet att återvända och investera sina rikedomar i den ryska ekonomin.

Stoltenbergs tolkning av detta var att Ryssland förbereder för ett långt krig.

– Vi ser inga tecken på att president Putin förbereder för fred. Tvärtom, vilket han gjorde tydligt i dag, förbereder han för mer krig. Ryssland inleder nya anfall, mobiliserar fler soldater och sträcker ut en hand till Iran och Nordkorea, sade Stoltenberg.

Trepartssamarbete inlett

Jens Stoltenberg gjorde sina uttalande efter att företrädare från Nato, EU och Ukraina för första gången träffats i en ny konstellation vars syfte är att samordna vapen- och ammunitionsleveranser till det ukrainska försvaret.

– Låt mig understryka den historiska betydelsen av detta möte. Vi tre som står här – Ukraina, Nato och EU – […] är ett tydligt bevis på vår enighet, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba pekade på tre frågor på mötet: utbildning av det ukrainska försvaret, tillhandahålla vapen och ammunition och hur detta ska transporteras till slagfältet.

Det nya trepartssamarbetet ska bland annat se till att det så snart som möjligt kan gå ut kontrakt till försvarsindustrin att tillverka i första hand ammunition till Ukraina men även för att fylla på medlemsländernas egna förråd.

– Tillverkningen av försvarsmaterial i Europa stämmer inte överens med behovet vid fronten. Det handlar om att öka farten, sade Josep Borrell.

Ryssland pausar kärnvapenavtal – ”gör världen farligare”

Vladimir Putin meddelade i sitt tal att Ryssland tillfälligt lämnar kärnvapenavtalet New START mellan Ryssland och USA som regler antalet kärnvapenstridsspetsar. Nato-chefen Jens Stoltenberg uppmanade den ryske ledaren att tänka om.

– Det här är ett av de sista stora vapenkontrollavtalen vi har. Fler kärnvapen och färre vapenkontroll gör världen farligare, sade Jens Stoltenberg.


 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret