Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes ekonomi-, finans- och industriminister Bruno Le Maire och Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck.

Tysk-franskt försök att skydda europeisk industri

BRYSSEL 7 februari 2023

Tysklands och Frankrikes ekonomiministrar reser till Washington för att försöka övertyga amerikanerna att inte locka över europeiska gröna företag med skattesubventioner och att de ska visa större öppenhet kring sina nya företagsstöd. 

– Jag är faktiskt full av tillförsikt att vi, kanske inte i dag eller i morgon, men under de närmaste veckorna kommer hitta lösningar, sade den tyske ekonomiministern Robert Habeck inför avresan.

Den amerikanska IRA-lagen som lovar närmare fyra biljoner kronor i stöd till företag som hjälper till i landets klimatomställning har orsakat stort huvudbry i EU-länderna. Oron är att europeiska gröna företag ska lockas till USA och att konkurrensen snedvrids när Washington pumpar in pengar i sektorn.

Robert Habeck och Bruno Le Maire, Tysklands respektive Frankrikes ekonomiministrar, reser i dag tisdag till Washington och USA:s finans- och handelsministrar för att försöka mildra konsekvenserna av IRA.

– IRA bjuder konkurrensfördelar som tillsammans med de mycket låga energipriserna i USA utgör en risk för våra industrier, sade Le Maire till nyhetsbyrån AFP.

Duon viktigaste krav enligt fransmannen är att amerikanerna är öppnare med vilka typer av subventioner och skattelättnader det handlar om.

– Om man vet till vilket pris grön vätgas kommer att släppas för i USA och till vilket pris det kommer att släppas för i Europa kan man garantera rättvisa konkurrensvillkor, sade Bruno Le Maire.

De två ekonomiministrarna väntas även be den amerikanska regeringen att inte göra alltför ”aggressiva” närmanden för att locka europeiska företag till andra sidan Atlanten, skriver FT.

Förhoppning om snar överenskommelse

Tyske ekonomiministern Robert Habeck är optimistisk om att en lösning kan nås.

– Jag är faktiskt full av tillförsikt att vi, kanske inte i dag eller i morgon, men under de närmaste veckorna kommer hitta lösningar, sade Habeck till tyska nyhetsbyrån DPA.

Till diskussion i Bryssel

I förra veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag på hur IRA ska bemötas. Men oenigheten bland medlemsländerna i frågan är alltjämt stor och ska diskuteras vid veckans informella EU-toppmöte på torsdag och fredag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret