Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L) under torsdagens debatt.

Krav på mer EU-åtgärder för klimatet – nytt klimatmål utlovas

BRYSSEL 20 april 2023

Många svenskar deltog när EU-parlamentet debatterade FN:s senaste klimatrapport. Flera ledamöter kräver mer åtgärder och kommissionen lovar komma med ett nytt delmål för 2040.

I EU-parlamentet i Strasbourg debatterade på torsdagen ledamöterna den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

– Läget är värre än i rapporten innan. Det är egentligen det som stått i varje rapport från FN:s klimatpanel. Jag har följ de alla i över 30 år, sade Miljöpartiets Pär Holmberg.

Enligt honom beror den stadiga försämringen av läget för klimatet att forskningen blir bättre och upptäcker fler bevis för förändringarna, men framför allt på att alltför lite görs för att minska utsläppen.

Han kritiserade de stora mittengrupperna högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE för att inte varit tillräckligt ambitiösa när EU nu spikat sina klimatmål för 2030.

Moderaternas Jessica Polfjärd höll med om att mer behöver göras för klimaten och kritiserade kollegor i EU-parlamentet som motsätter sig biomassa och kärnkraft som lösningar.

– Alla energislag behövs. Att i det här läget vi befinner oss nu vilja stänga dörren för använda alla resurser och tekniker som finns tillgängliga är inget annat än oansvarigt, sade Polfjärd.

EU-parlamentet röstade i veckan för att slutligen godkänna ett antal viktiga delar i det paket som ska minska medlemsländernas utsläppt ill 2030 med minst 55 procent. Alla svenska partier utom SD stödde godkände det nya klimatpaketet. Socialdemokraten Heléne Fritzon ansåg att det nu är dags att ta nästa steg mot att göra EU klimatneutralt till 2050 vilket är ett lagstadgat mål.

– Vi vet att [2030-målen] bara är början. Vi måste redan nu blicka framåt mot EU:s klimatmål 2040. Det finns ingen tid att vänta, sade Fritzon.

Många ledamöter instämde att EU måste göra mera för klimatet. 

– Budskapet är glasklart. Vi måste öka takten på utsläppsminskningen, sade Vänsterpartiets Malin Björk som passade på att ge den svenska regeringen en känga för att den ”struntar i IPCC och vetenskapen”.

EU-kommissionär Nicolas Schmidt sade kommissionen till nästa vår ska lägga fram en konsekvensanalys med förslag till delmål för 2040.

– 2040-målet kommer bli en viktig milstolpe för att stärka klimatåtgärderna och uppnå klimatneutralitet, sade Schmidt.

I debatten deltog även ett antal klimatförnekare, de flesta från antingen nationalkonservativa ECR-gruppen där Sverigedemokraterna ingår eller nationalistiska ID. Klimatpanelen och dess forskare kallades bland annat för en kult, ett socialistiskt projekt och en grön religion.

Andra kritiker menade att EU riskerar sin konkurrenskraft och fattigdom om man går snabbare fram än resten av världen med att minska utsläppen. Tvärtom, ansåg EU-kommissionär Schmidt. 

– Den verkliga risken inte att vi förlorar i konkurrensen för att vi investerar i klimatet, utan att vi förlorar för att vi inte investerar tillräckligt i klimatteknologi, sade Nicolas Schmidt.

Vissa ansåg att utsläppen från EU är betydligt mindre än från andra delar av världen och att det snarare är andra länders ansvar att minska sina utsläpp. Det höll Liberalernas Karin Karlsbro inte med om.

– Det är vi i den rika västvärlden som bär det största historiska ansvaret och det förpliktar oss. Vi måste gå före, visa ledarskap och stödja dem som har tillväxtresan framför sig. Det kommer att kosta. Men priset att inte agera är oändligt mycket högre, sade Karin Karlsbro under torsdagens debatt i EU-parlamentet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret