Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Att ha råd med utrustning för utomhusaktiviteter är ett av 17 kriterier för att avgöra om barn lever materiel fattigdom eller ej. Arkivbild.

Näst lägst materiell barnfattigdom i Sverige

BRYSSEL 27 april 2023

 Sverige hade den näst lägsta andelen barn under 16 år i materiell fattigdom. Det finns ett tydligt samband mellan föräldrarnas utbildning och graden av fattigdom hos unga.

13 procent av unga under 16 år  i EU-länderna uppfyllde kriterierna (se faktaruta nedan) för att klassas som materiellt fattiga under 2021, visar uppgifter från Eurostat.

I Sverige var den andelen 3,5 procent – den näst lägsta i unionen. Slovenien hade lägst andel barn i materiell fattigdom i EU medan Rumänien hade högst.

Föräldrarnas utbildningsnivå viktig faktor

Det finns enligt Eurostat en tydlig koppling mellan nivån på föräldrarnas utbildning och huruvida barnen hamnar i materiell fattigdom – ju högre utbildning, desto lägre andel.  På EU-nivå var fattigdomsandelen land barn med föräldrar med högst grundskoleutbildning 39 procent, bland föräldrar med gymnasieutbildning 15 procent och hos barn vars föräldrar var universitetsutbildade var andelen 4 procent.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret