Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Förbundskansler Olaf Scholz blev mött av hård kritik under parlamentssessionen i Strasbourg

Visionäre Scholz – hårt ansatt i Europaparlamentet

BRYSSEL 9 maj 2023

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade inför Europaparlamentet på tisdagen om brådskan att utvidga EU och behovet att samtidigt reformera unionen. Han möttes av ihärdig kritik både för den politik Tyskland fört och för sina visioner för EU.

Under parollen ”Detta är Europa”, där medlemsstaternas ledare ger sin vision för EU, var det på tisdagen den tyske socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz tur att tala inför Europaparlamentet.

Scholz klargjorde sin vision för det han kallade ” ett geopolitiskt Europa” som står för enighet och samtidigt tar ett globalt ansvar, bortom sina gränser.

– För Europas välbefinnande kan inte separeras från välbefinnandet i resten av världen, sade Scholz.

 Rysslands invasion av Ukraina och solidariteten med Ukraina gick som en röd tråd genom hans tal. Men detta var också en av punkterna där han fick motta kritik från EU-parlamentarikerna. Främst från sin landsman Manfred Weber, ledare för konservativa gruppen EPP, som anklagade Scholz för att Tyskland reagerat för långsamt vad gäller att skicka vapen, såsom stridsvagnar, till Ukraina. Scholz svarade att Tyskland är det land som ger mest ekonomiskt stöd till Ukraina och pekade på att även när det gäller leveranser av vapen har Tyskland legat i framkant, och detta med stöd av det tyska folket, hävdade han.

Processen för att utvidga EU måste skyndas på

Scholz tryckte också på behovet av att gå vidare med de processer som påbörjats för att få in nya länder i unionen. Särskilt lyfte han fram länderna i västra Balkan som har varit kandidatländer i över 20 år.

– För över 20 år sedan gav vi hopp till länder i Balkan och vi har inte avancerat alls vad gäller detta, sade Scholz.

Samtidigt sade han att ett utvidgat EU också måste innebära ett reformerat EU och lyfte, såsom han även tidigare gjort, att en utvidgning måste gå hand i hand med att fler av besluten i rådet som rör utrikespolitik och skattefrågor kan tas med kvalificerad majoritet, så att inte enstaka länder kan blockera förslag.

Kritik från nationalkonservativa och gröna
Detta var något som fick en del parlamentariker att reagera. Polske Ryszard Legutko, ordförande för nationalkonservativa ECR-gruppen som Sverigedemokraterna tillhör, kallade kommissionen för en oligarkisk grupp som skulle få ännu mer makt om Scholz förslag gick igenom.

Scholz pratade också om klimatet och fastslog att EU måste bli klimatneutralt i framtiden. Men tyska Terry Reintke, från De Gröna, anklagade Scholz för att inte leva upp till den bild han etablerat av sig själv som en ”klimatkansler”.

– Sanningen är att bilden av dig som en kansler som levererar har raserat och det finns tvivel om Tyskland som en tillförlitlig partner i Europa, sade Reintke under debatten.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret