Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) och Abir Al-Sahlani (C) har helt olika syn på hur AI ska regleras i EU.

Stort svenskt AI-bråk – Moderaterna säger nej

STOCKHOLM 11 maj 2023

De svenska Moderaterna gick emot både sin partigrupp och en överväldigande majoritet utskottsledamöter i Europaparlamentet vid torsdagens omröstning om nya AI-regler. 

Det blir närmast “ett förbud för brottsbekämpande myndigheter att använda AI”, säger Moderaterna i ett uttalande och får mothugg av Centerpartiet: – Det ska inte finnas en godtycklig användning i en massövervakning av våra medborgare.

När Europaparlamentets ansvariga utskott i AI-frågan med en mycket stor majoritet, 83 ja mot 7 nej, antog parlamentets förhandlingsståndpunkt om AI-reglering, den första i sitt slag i världen, röstade de svenska moderaterna Arba Kokalari och Tomas Tobé nej till förslagen. Därmed gick de även emot sin partigrupp konservativa och kristdemokratiska EPP där samtliga stödde förslaget.

I ett uttalande till Europaportalen säger partiet att “AI ska naturligtvis inte vara oreglerat” men att förslaget går för långt “i sin regleringsiver, vilket riskerar att hämma innovation och Europas konkurrenskraft”. 

Enligt moderaterna blir det närmast “ett förbud för brottsbekämpande myndigheter att använda AI” vilket skulle “sätta käppar i hjulet för svensk polis” när de ska "avvärja terrorism eller lösa kidnappningsfall".  Nu lovar partiet att “arbeta för att förbättra”  förslaget när det senare ska antas av hela parlamentet.

Vid dagens utskottsomröstning deltog även Centerpartiets Abir Al-Sahlani och hon menar att det handlar om en avvägning för att AI inte ska missbrukas. Att förslaget skulle innebära ett AI-förbud för polis menar hon är felaktigt. 

– Nej, det där stämmer inte alls. Om det finns ett domstolsbeslut kan polisen gå tillbaka till den lagrade informationen för att få den bevisning de behöver, säger Abir Al-Sahlani och tillägger att det inte blir ett förbud för kameror på flygplatser.

– Det ska inte finnas en godtycklig användning i en massövervakning av våra medborgare på offentliga platser, säger hon.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret