Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen väntas senare i månaden publicera en utvidgningsrapport om Ukraina. Arkivbild.

EU-parlamentet uppmanar: Låt Ukraina börja förhandla om EU-medlemskap

BRYSSEL 16 juni 2023

EU-parlamentet vill att Ukraina ska få inleda EU-förhandlingar redan i år. Ledamöterna uppmanar även Nato att släppa in landet så snart som möjligt.

EU-parlamentet röstade på torsdagen med siffrorna 425 röster för, 38 mot och 42 som avstod för en resolution – en icke-bindande uppmaning – som rör Ukraina.

”Europaparlamentet understryker att den fred som Ukrainas seger medför måste säkras genom att Ukraina integreras i EU och Nato”, heter det.

Ledamöterna vill att kommissionen och medlemsländerna gör det möjligt för Ukraina att inleda förhandlingar om EU-medlemskap redan i år, en förhoppning som även den ukrainska regeringen tidigare uttryckt.

Själva förhandlingen består av 36 sakområden som rör allt från ekonomi till demokrati. Syftet är att Ukraina ska anta EU:s regler och anpassa sig till EU-standard. Eftersom förändringen sannolikt är mycket krävande för Ukraina kopplat till att alla EU-länder i enighet måste godkänna varje förhandlingsområde innan man kan gå vidare till nästa antas processen fram till EU-medlemskap ta många år.

Närmast väntas EU-kommissionen komma med ett yttrande om medlemskapsförhandlingarna bör starta eller inte.

Vill se Natomedlemskap för Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har vid upprepade tillfällen klargjort att dörren står öppen för ukrainskt medlemskap i försvarsalliansen. EU-parlamentet skriver i sin resolution på torsdagen att de förväntar sig att Nato vid de kommande toppmötena i Vilnius och Washington banar väg för en inbjudan till Ukraina och ”att anslutningsprocessen kommer att inledas efter kriget och slutföras så snart som möjligt”.

Parlamentarikerna fördömer även i starkast möjliga ordalag förstörelsen av Kachovkadammen och att de ansvariga ska ställas inför krigsrätt och uppmanar EU-länderna att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret