Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell inför måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

EU:s utrikeschef om Wagnerkuppen: Monstret biter sin skapare

BRYSSEL 26 juni 2023

Rysslands ledare Vladimir Putin har försvagats av förra veckans händelser, menar flera utrikesministrar från EU-länderna. – Det monster som Putin skapade med Wagner, det monstret biter honom nu. Monstret agerar mot sin skapare. Det politiska systemet visar sin bräcklighet och den militära makten knakar, säger utrikeschefen Josep Borrell inför måndagens EU-möte.

EU-ländernas utrikesministrar träffas i dag måndag i Luxemburg för sitt ordinarie månadsmöte. Högst på dagordningen står Rysslands krig mot Ukraina. Flera ministrar fick på väg in på mötet frågan om helgens händelser i Ryssland där Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin tågade mot Moskva med sin legosoldatarmé Wagner.

– Detta är en inre angelägenhet för Ryssland. Vi följer det så klart väldigt nära […] eftersom det som händer i Ryssland kommer även att få konsekvenser på säkerhetsläget, sade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) innan mötet.

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg var mer rättfram och kallade Prigozjin för en ”vansinnig legosoldatsledare” och menade att händelsen innebär att den onda anden nu är ute ur flaskan.

– Det är en villfarelse från den ryske presidenten att man kan inleda ett brutalt angreppskrig i grannskapet och att det inte får några konsekvenser på den egna makten och samhället, sade Alexander Schallenberg.

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen drog slutsatsen att Vladimir Putin försvagats av det inträffade. Hans luxemburgske kollega Jean Asselborn var inne på samma spår.

– Putin har förlorat sin omnipotens, sade Asselborn som befarade att en konsekvens kan bli att Rysslands krig mot Ukraina blir än brutalare.

 Josep Borrell, EU:s utrikesrepresentant och mötets ordförande, drog paralleller till Frankenstein.

 – Den viktigaste slutsatsen är att det krig mot Ukraina som Putin startade, och det monster som Putin skapade med Wagner, det monstret biter honom nu. Monstret agerar mot sin skapare. Det politiska systemet visar sin bräcklighet och den militära makten knakar, sade Josep Borrell.

Litauen utrikesminister Gabrielius Landsbergis räknade med att liknande händelser i Ryssland kan komma att ske igen så länge stödet till Ukraina finns kvar. 

– Om jag skulle svara på frågan om huruvida jag tror att Ryssland kommer att vara ett stabilt land år och decennier framöver skulle jag svara nej. De startade den 24 februari i fjol något som förhindrar stabilitet i grunden, sade Landsbergis som efterfrågade mer stöd och hjälp till sitt och andra länder som gränsar till Ryssland. 

Medhåll från Nato

Även från Nato är linjen att detta är en intern rysk angelägenhet och en direkt följd av det fullskaliga invasionskriget. 

– [Det är] ännu en demonstration av det stora strategiska misstag som president Putin gjorde med sin olagliga annektering av Krim och kriget mot Ukraina, sade Nato-chefen Jens Stoltenberg på en separat presskonferens på måndagen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret