Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s framtidskommissionär Maroš Šefčovič.

EU-spaning: Den liberala demokratin inte längre självklar förebild

BRYSSEL 7 juli 2023

EU-kommissionen menar att det styrelsesätt som dominerat västvärlden sedan andra världskrigets slut – den liberala demokratin – inte längre är den uppenbara modellen för resten av världen och att EU nu måste satsa förnyat stöd för att stärka sitt inflytande. – Vi måste inse att den tid då den liberala demokratin var den självklara modellen är förbi, säger kommissionär Maroš Šefčovič.

EU:s framtidskommissionär Maroš Šefčovič presenterade på torsdagen sin fjärde så kallade strategiska framsynthetssrapport – ett slags spaningsdokument över framtida utmaningar och möjligheter.

Den första utmaningen som kommissionär Šefčovič identifierar är att liberal demokrati inte längre ses som det självklara målet för länder runt om i världen att sträva efter.

– Vi måste inse att den tid då den liberala demokratin var den självklara modellen är förbi. Liberala demokratier utmanas alltmer av autokratier som den styrelsemodell som är bäst lämpad för att hantera växande sociala och ekonomiska frågor, sade Maroš Šefčovič.

Hans analys av detta är att EU måste söka inflytande på andra sätt, bland annat genom stöd till infrastruktur, finansiering eller handelsavtal med länder utanför unionen. Kina har sedan läge genom sitt infrastrukturprojekt ”Ett bälte, en väg” skaffat inflytande, inte minst i Afrika. EU har tidigare lanserat sin motsvarighet ”Global Gateway” på området.

En annan idé som framtidskommissionären dryftade var en frihandelszon över Atlanten för teknik som bidrar till att minska klimatpåverkan.

Uppgradera BNP

Temat för årets framtidsrapport är att ”hållbarhet och människors välbefinnande ska hamna i fokus för EU:s öppna strategiska oberoende”. Rapporten identifierar tio punkter (se faktaruta) där man förespråkar ytterligare åtgärder för att nå dit. Bland annat vill kommissionär Šefčovič att BNP-begreppet även ska omfatta faktorer som miljö och folkhälsa.

– Har vi funnit att ett hållbart och inkluderande välbefinnande måste stå i centrum för politiska beslut och ekonomiska indikatorer. Det innebär att BNP, det standardiserade sättet att mäta ekonomisk tillväxt under nästan ett sekel, måste justeras för att inkludera aspekter av välbefinnande och hållbarhet, sade Maroš Šefčovič.

Årets framtidsrapport ska närmast diskuteras av medlemsländernas EU-ministrar i nästa vecka och väntas även ligga till grund för det informella EU-toppmötet i Granada i höst.

Framtidsrapporten ger även en fingervisning om vad kommissionen väntas prioritera det kommande året.

Tio punkter

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret