Kritiska EU-politiker föreslår samtal med Turkiet
STOCKHOLM 14 september 2023En nystart på Turkiets förhandlingar om EU-medlemskap är i dagsläget inte politiskt möjlig, men parterna bör ändå mötas för att stämma av läget och i sin förlängning överväga ett uppdaterat associeringsavtal. Så kan man sammanfatta ett budskap från Europaparlamentet efter att Turkiet signalerat förnyat EU-intresse. Samtidigt uppmanar parlamentet Turkiet att omgående ratificera Sveriges Nato-medlemskap.
Det mesta när det gäller politiska fri- och rättigheter i Turkiet har på senare år försämrats. Bland annat har Turkiet enligt pressfrihetsindex 2023 den sämsta pressfriheten i Europa, Ryssland inkluderat. Därför är det inte aktuellt att återuppta landets medlemskapsförhandlingar med EU. Det anser Europaparlamentet i ett betänkande som antogs på onsdagen med röstsiffrorna 434 mot 18, 152 ledamöter avstod.
Som Europaportalen rapporterat tidigare är parlamentet mycket kritisk till att Turkiet trots löften fortsatt fördröjer Sveriges Natoanslutning och uppmanar därför i samma resolution "Turkiet att utan ytterligare dröjsmål ratificera Sveriges Natomedlemskap”.
Parlamentet påpekar att EU och Turkiet har många gemensamma intressen, inte minst ekonomiska med en omfattande handel och som partners när det gäller säkerhetspolitik och migration. Men trots det, på grund av den politiska inriktningen i landet att försämra mänskliga rättigheter och rättsstaten, har relationen mellan EU och Turkiet gått på sparlåga sedan 2018.
Men samtidigt som parlamentet konstaterar att det i princip inte finns något viktigt samhällsområde i Turkiet där demokratiska fri- och rättigheter inte försämrats så vill de att EU-kommissionen undersöker möjligheterna att börja samtala igen.
– Vi har nyligen sett ett förnyat intresse från den turkiska regeringen för att återuppliva EU-anslutningsprocessen. Detta kommer [att hända] bara när de turkiska myndigheterna visar verkligt intresse för att stoppa den fortsatta tillbakagången av grundläggande friheter och rättsstatsprincipen i landet. Om den turkiska regeringen verkligen vill återuppliva sin EU-väg bör den visa detta genom konkreta reformer och handlingar, sade Europaparlamentets föredragande, den spanska socialdemokraten Nacho Sánchez Amor i ett uttalande.
Genom en så kallad reflektionsprocess ska parterna försöka hitta ett upplägg som “ är tilltalande för både Turkiet och EU”. I klartext vill parlamentet se en modernisering av det gällande associeringsavtalet mellan EU och Turkiet. Ett sådant avtal, som är det mest långtgående när det gäller EU-samarbeten med andra länder, kräver dock full enighet i EU:s ministerråd. Alla närvarande svenska ledamöter stödde resolutionen utan de från Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vilka lade ner sina röster.