Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) under ett tidigare möte i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Kristersson: Otroligt komplicerat ta in nya länder i EU

BRYSSEL 3 oktober 2023

Statsminister Ulf Kristersson varnar för att underskatta svårigheten för länder som Ukraina och Moldavien att gå med i EU. – Det kan mycket väl ta ett decennium att ta in nya länder, säger Kristersson inför veckans EU-toppmöte där utvidgningen står på dagordningen.

På fredag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i spanska Granada för ett informellt EU-toppmöte. Högt på agendan står frågan om en utvidgning av unionen för länder som Ukraina och staterna på västra Balkan. I dag tisdag förankrade statsminister Ulf Kristersson (M) Sveriges linje i riksdagens EU-nämnd.

Han underströk att stödet bland EU-länderna för en utvidgning – i synnerhet av Ukraina och Moldavien – är starkt. Samtidigt pekade han på många hinder innan det kan bli verklighet.

– Underskatta inte svårigheten att i EU ta in nya länder. Det här är otroligt komplicerat. Det finns väldigt många olika agendor, sade Kristersson och pekade på frågor jordbrukspolitik och säkerhet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har tidigare förespråkat att EU ska vara redo att ta emot Ukraina och andra länder som uppfyller kraven 2030. Statsminister Kristersson ville dock inte låsa sig vid något särskilt årtal.

Ukraina har önskat att formella medlemskapsförhandlingar ska inledas redan i år. Vid det formella EU-toppmötet i december väntas stats- och regeringscheferna ta ett enhälligt beslut. Enligt Kristersson kan dock Ukraina inte ta för givet att så blir fallet.

– Det finns inga garantier för [medlemskapsförhandlingar med Ukraina i år] på något sätt, sade Kristersson som tillade att han först inväntar kommissionens utvidgningsrapport som väntas senare i höst.

Stödet för regeringens linje i riksdagen är brett och inga ledamöter från oppositionen gjorde några invändningar på denna punkt.

Meritbaserat – inga fördragsförändringar

Sveriges linje i frågan är att EU är öppet för de länder som lever upp till de krav som ställs på att gå med i union – att medlemskap ska vara meritbaserat.

– Man uppfyller villkoren. Då menar vi precis det, inte mer och inte mindre, sade statsminister som tillade att det ligger i Sveriges geopolitiska och ekonomiska intresse att utvidgningsprocessen är ”trovärdig och folkligt förankrad”.

Flera EU-länder, EU-parlamentet och experter menar att en utvidgning av EU måste föregås av att unionens grundfördrag ändras. Detta är regeringen med stort stöd i riksdagen emot.

– Låt oss inte fastna i långdragna och sannolikt förlamande debatter om fördragsändring, sade Kristersson som menade att fokus istället bör ligga på att skapa ekonomisk tillväxt i EU.

Han upprepade den tidigare svenska linjen man är villig att överväga att förenkla beslutsfattandet i EU genom att slopa medlemsländernas veto i vissa utrikespolitiska frågor. Samma villighet finns dock inte när det gäller skattefrågor där riksdagen vill ha kvar sitt veto. Det finns även förslag på att minska antalet kommissionärer. Ingen bra idé ansåg Ulf Kristersson som vill att alla medlemsländer ska ha varsin representant i kommissionen.

Andra frågor

På det informella EU-toppmötet ska de politiska ledarna även diskutera migration och hålla en första debatt om EU:s politiska prioriteringar för åren 2024–2029. Inga formella beslut ska tas men ledarna väntas anta ett gemensamt uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret