Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell och EU:s gannskapskommisionär Olivér Várhlyi föreslår flera vägar när det gäller att förbättra unionens relationer till T

EU-kommissionen sträcker ut handen till Turkiet - föreslår ett villkorat närmande

STOCHOLM 29 november 2023

Om Turkiet lever upp till vissa villkor kan EU tänka sig att återuppta förhandlingar när det gäller tullunion, ekonomi, energi och transporter. Det föreslog EU-kommissionen på onsdagen.

Inte sedan 2021 har EU:s stats- och regeringschefer fått någon samlad rapport om läget i EU:s förbindelser med Turkiet. 

Men på onsdagen lämnade EU-kommissionen en ny lägesrapport  om hur förbindelserna och utmaningarna ser ut i dag. Samtidigt presenterar man förslag på hur EU i nästa steg ska arbeta för att förbättra relationerna med Turkiet. Det handlar dock inte om några medlemsförhandlingar.

– Det är viktigt att påpeka att vi lever i en mer utmanade kontext i dag. Det fanns inte krig i Ukraina 2021, och inte heller mellan Palestina och Israel, och EU måste nu stärka sin säkerhet, sade Josep Borrell, EU:s utrikeschef, på onsdagen när förslagen presenterades i Bryssel.

I rapporten beskrivs dagens relation mellan EU och Turkiet som ”skör”. 

Men samtidigt har kommissionen förväntningar på att Turkiet framöver exempelvis ska bidra till stabilitet i och runt östra Medelhavet.

För att åter närma sig Turkiet efter de senaste åren paus, föreslår kommissionen, att de tidigare förhandlingarna inom områdena ekonomi, energi och transporter  – ska dra i gång igen. Dessutom vill de utvidga dessa till att även omfatta klimat- och jordbruksfrågor, säkerhet och forskning.

"Sluta med olagliga borrningar"

Men dialogerna kan bara inledas, förutsatt att Turkiet slutar med olagliga oljeborrningar östra Medelhavet, och likaså “avstår från handlingar som inte respekterar andra EU-staters suveräna intressen”, uppgav Borrell på onsdagen.

Kommissionen kan också också tänka sig att påbörja samtal om en gemensam tullunion, vilket länge varit på tapeten. 

Men det förutsätter i sin tur att Turkiet stoppar kringgåendet av att EU:s sanktioner mot Ryssland, och att man minskar irritationsmoment i förbindelserna, inte minst när det gäller att stoppa Turkiets vidare export av krigsmateriel..

EU kan också tänka sig att under vissa förutsättningar ge Turkiet finansiellt stöd till landets flyktingmottagande i tre år till, och vill även underlätta exempelvis visering för turkiska medborgare som vill resa in i EU. Samtidigt behöver då Turkiet bidra till att turkar som olagligt vistas i EU, oftare återvänder hem.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret