Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En glad Ursula von der Leyen meddelade på onsdagen att medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien snart kan komma i gång.

Ukraina och Moldavien föreslås börja EU-förhandla – "historiskt steg", enligt Zelenskyj

8 november 2023

EU-kommissionen rekommenderar EU att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. Men det sker med vissa förbehåll.

EU-kommissionen lämnade på onsdagen det historiska förslaget att EU:s stats-och regeringschefer vid sitt toppmöte i december ska besluta att inleda formella anslutningsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. 

– Utvidgning är en viktig del av Europeiska unionens politik. Att fullfölja vår union är att lyssna till historiens rop. Tidigare utvidgning har visat på enorma fördelar för både anslutande länder och EU. Vi vinner alla, sade Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Men stats- och regeringscheferna  uppmanas också spika förhandlingsramverken för Ukraina och Moldavien först efter att kommissionen senast i mars givit klartecken huruvida länderna antagit vissa ”nyckelåtgärder”.

För Ukrainas del handlar det om att genomföra återstående reformer i fråga om landets minoriteter, skärpa arbetet mot korruptionen och att göra mer för att bryta oligarkernas makt.

I ett videsänt tal hyllade Ukrainas president Vlodymyr Zelenskyj EU-kommissionens beslut, rapporterar Politico.

– I dag tog Ukrainas och hela Europas historia ett steg i rätt riktning. Det är enbart positivt. Trots alla svårigheter rör vi oss framåt, och redan i december förväntar vi oss att få ett politiskt beslut från Europeiska rådet, sade han.

När det gäller Georgien så föreslår kommissionen att landet nu ska få EU-status som kandidatland, och även här underförstått att man först behöver ta ett antal viktiga steg framåt. 

Tillväxtplan för Balkan

EU-kommissionen antog också en ny tillväxtplan för västra Balkan i syfte att stärka regionen genom att ge EU-stöd i förväg, innan medlemsförhandlingar kan inledas med exempelvis Albanien och Serbien. EU vill bland annat öka den ekonomiska integrationen mellan EU och kandidatländerna,  skynda på grundläggande reformer och öka tillväxtmöjligheter.  För att underlätta processen höjs  unionens finansiella stöd till regionen med motsvarande  6 miljarder euro, varav 2 miljarder är lån, under åren 2024-2027.

Åtta kandidatländer

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret