Viktigast i veckan: Ungern bröt sitt löfte till Sverige – Ukrainadrama mot upplösning
STOCKHOLM 27 januari 2024Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
I veckan godkände Turkiets parlament och president Erdogan Sveriges Natoansökan. Ungern, som upprepat lovat Sverige att inte bli det sista landet att godkänna den svenska ansökan, stod ensam kvar med brutet löfte. En brevväxling mellan Ungern och Sverige kan nu utmynna i att regeringscheferna, Kristersson och Orbán, träffas på tu man hand – något som oroat delar av den svenska oppositionen.
Samtidigt laddar diplomater och politiker upp inför nästa veckas EU-toppmöte där Ungern, med vetot i hand, också spelar huvudrollen när frågan om EU-stöd till det krigshärjade Ukraina på nytt ska avgöras. Sverige hoppas på lösning medan andra fruktar ett bakslag och undersöker möjligheten att frånta Ungern veto- och rösträtt i EU-beslut, en fråga som legat och pyrt i flera år. Den amerikanska ambassadören i Ungern förklarade att den ungerska regeringens inställning till internationella frågor är en fantasi som byggde på "inbillade inkräktare" och en "inbillad ungernfobi". Något som betalat sig bra för Orbán inrikespolitiskt .
Det kan också noteras:
… att Sverige och Belgien är det enda västeuropeiska EU-länder som inte ställt sig bakom att "rekommendera ett ambitiöst EU-klimatmål för 2040"
… att Slovakiens parlament, där flera populistpartier styr, påskyndar processen att lägga ner sin antikorruptionsåklagarmyndighet och att sänka straffen för ekonomiska brott
… att hackare i Ryssland misstänks ligga bakom it-sabotage mot svenska företag och myndigheter
… att Europeiska rådets ordförande liberalen Charles Michel sent på fredagen backade från sitt beslut att ställa upp i EU-valet, han blir istället kvar på sin post till 30 november då mandatet går ut.