Ungern får JAS – Sverige får Nato
BRYSSEL 23 februari 2024
På fredagen hölls till slut det omdiskuterade regeringschefsmötet mellan Ulf Kristersson och Viktor Orbán i Budapest, ett möte som Ungern begärt sedan länge för att godkänna Sveriges Natoansökan. Ungern har som enda Natoland dröjt med att ratificera det svenska medlemskapet i försvarsalliansen. Under besöket stod det klart att Ungern köper fyra svenska stridsflygplan av typen JAS 39 Gripen.
– Det avtal som Sverige och Ungern har signerat idag innebär att Ungern nu köper fyra nya Gripenflygplan av Sverige, sade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff.
Han underströk att Ungern redan 2022 fått en offert av Försvarets materielverk på stridsflygplanen, en offert som annars skulle ha löpt ut vid februaris slut.
Viktor Orbán bekräftade samtidigt att det ungerska parlamentet, där hans Fidesz har egen majoritet, på måndag i nästa vecka kommer att ratificera Sveriges Natoansökan vilket var syftet med statsministerns besök i landet.
– [På måndag] kommer vi att fatta de nödvändiga besluten och därmed ska vi ha avslutat det här kapitlet, sade Orbán.
För honom var syftet med mötet med Kristersson att "återuppbygga förtroendet" som han menade tills nyligen var "dött". Han har tidigare villkorat ett svenskt statsministerbesök för ett Natogodkännande. En del i återuppbyggandet av tilliten var enligt Orbán uppgörelsen om Gripenköpet.
– Naturligtvis bidrar en överenskommelse om försvar och militär kapacitet till att återupprätta förtroendet mellan de två länderna, definitivt, sade Viktor Orbán som tillade att han "njutit" av att återskapa tilliten mellan de två länderna.
De två regeringscheferna enades även om att samarbeta på områden där Ungern och Sverige har gemensamma prioriteringar såsom konkurrenskraft, EU:s inre marknad och att bekämpa illegal immigration.
Enligt Viktor Orbán var ett av de viktigaste överenskommelserna att sätta upp ett "center för spetskompetens baserat på AI".
– Det ska göras av Saab och Ungerns innovationsforskningsinstitut. Vi vill inte bara lära oss hur vi kan använda sådan militär utrustning utan vi vill också delta i forskning och utveckling, sade Viktor Orbán utan att gå in på detaljer.
Expertgrupper från Ungern och Sverige ska även träffas för att utbyta erfarenheter av det svenska EU-ordförandeskapet för ett år sedan inför att Ungern tar över EU:s ordförandeklubba i juli.