Dokument och analys: Alla valmanifest i EU-valet – svenska och europeiska
STOCKHOLM 5 juni 2024Inför söndagens EU-parlamentsval har Europaportalen analyserat de stora europeiska partiernas valmanifest. Se sammanfattningarna eller läs själv direkt ur källorna.
De europeiska partierna har både frågor som förenar och frågor som skiljer. När det gäller ekonomisk politik, framträder en tydlig höger-vänsterskala där högerpartierna fokuserar på minskad EU-regelbörda och ökad frihandel medan vänsterpartierna prioriterar offentliga investeringar och nya skatter.
På området försvar och brottsbekämpning, framkommer att de största partierna i EU, och därmed majoriteten, vill fördjupa försvarssamarbetet i EU.
Inom klimat-, miljö- och energipolitiken har Europaportalen funnit både gemensamma målsättningar och tydliga konfliktlinjer: Från de grönas krav på att förstärka dagens klimatpolitik till nationalkonservativa ECR som vill försvaga den.
I arbetsmarknad och sociala frågor finns vissa gemensamma krav men också tydliga ideologiska skiljelinjer mellan partierna.
Samtliga valmanifest i EU-valet 2024 – svenska och europeiska |
||
Vallöften i EU-val
I EU-valet bör många av löften i manifesten ses som önskemål då EU-parlamentarikerna inte har någon formell rätt att lägga fram konkreta lagförslag. Men eftersom även nationella partier som sitter i medlemsländernas regeringar ingår i de europeiska partierna och kandidaterna till att bli kommissionens ordförande kampanjar på valmanifesten kan innehållet i manifesten bli verklig politik på EU-nivå. Medlemsländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet väntas dessutom ta intryck av resultatet i EU-valet när de bland annat föreslår en ny kommissionsordförande och på så sätt påverkar EU:s inriktning de kommande fem åren.
De europeiska partiernas valmanifest är därför viktigare än de svenska partiernas valprogram eftersom det är betydligt större chans att ett löfte från ett europeiskt parti kan bli verklighet än ett enskilt svenskt partis.
Vissa av löftena i manifesten bör ses som politiska visioner för framtiden. Det gäller inte minst frågor där intresset bland medlemsländerna är begränsat såsom skattepolitik eller att omförhandla EU:s fördrag för att exempelvis ändra maktförhållanden mellan EU och medlemsländerna.