Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker från vänster och moturs: Karin Karlsbro (L), Alice Bah Kuhnke (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Arba Kokalari (M).

Veckans parlamentsdebatter: Ukrainalån, aborträtt och rysk skuggflotta

BRYSSEL 25 oktober 2024

När EU-parlamentet samlades i Strasbourg tog svenska ledamöter till orda i flera brännande frågor. Miljardstödet till Ukraina och Polens abortlagar stod i fokus.

Europaportalen har samlat in de debatter där svenska ledamöter yttrat sig under parlamentsveckan i Strasbourg. I topp kom frågan om miljardlån till Ukraina. Fördragande i parlamentet var den svenska liberalen Karin Karlsbro som fick mycket brett stöd i omröstningen.

– När jag lyssnar på er och mina kolleger här i kammaren är jag stolt över att stödet för Ukraina är så starkt även efter valet till Europaparlamentet. Men jag hör farliga argument från extremhögern som är villiga att kapitulera inför vår fiende i fredens namn, avslutade Karlsbro debatten inför omröstningen.

Näst flest svenska inlägg gjordes när Polens strikta abortlagar diskuterades. Moderaternas Arba Kokalari kallade abortförbuden för "vansinne".

– Aborträtten kan aldrig tas för given. I Texas, där abort har förbjudits, har mödradödligheten ökat med över 50 % på några år. Vi befinner oss faktiskt i samma värderingskamp i Europa. I Polen och på Malta tvingas kvinnor riskera sina liv när de nekas en säker abort och rätt till grundläggande vård, sade Kokalari.

Alice Bah Kuhnke (MP) pekade på att abortförbudet funnits i landet i över 30 år och haft "fasansfulla konsekvenser för polska kvinnor".

– Polens lagar kränker allvarligt och systematiskt kvinnors mänskliga rättigheter. Polska kvinnor förtjänar samma rättigheter som alla andra. Vi måste bli fler som sätter press på Polens regering att se till att detta förtryck inte fortsätter, sade Bah Kuhnke.

Rysk skuggflotta och omställningskompetens

Fem svenska inlägg gjordes om den ryska skuggflottan som bryter mot sanktioner mot rysk oljeexport och samtidigt riskerar stora miljökatastrofer, en fråga som lyfts av Vänsterpartiet.

– Det är enorma oljetankers. De är gamla, de är slitna. Vi har redan sett flera allvarliga olyckstillbud. Många av båtarna är oförsäkrade eller otillräckligt försäkrade. Många har oklara ägarförhållanden. De bryter oftast mot sanktionerna mot Ryssland. Så finansieras Putins krig, sade Jonas Sjöstedt (V) som vill se ett förbud mot båtar på Östersjön som bedriver olaglig trafik.

Samma antal inlägg gjordes i en debatt om hur kompetensklyftan ska överbryggas för att se till att EU klarar den digitala och gröna omställningen och samtidigt stärker konkurrenskraften i linje med de förslag som Mario Draghi presenterade nyligen. Socialdemokraternas Heléne Fritzon vill se mer investeringar och mer satsningar på att få kvinnor i arbete.

– Kunskapsgapet kan bli ödesdigert i en kritisk tid. Om EU vill ta ansvar på riktigt för den gröna omställningen behöver vi fortsätta att höja våra ambitioner och öka investeringarna. Om vi ska möta framtiden och öka kompetensen, måste grön omställning och jämställdhet gå hand i hand, sade Fritzon.

Sverigedemokraternas Beatrice Timgren motsatte sig Draghis förslag på stora gemensamma satsningar på grön teknik och digitalisering.

– Det låter gulligt, men det blir en dyr affär för Sverige som redan är världsledande. Vi har redan plöjt ner miljarder i gröna prestigeprojekt som inte levererar. Räcker inte det? sade Timgren.

Högt deltagande

Alla svenska EU-parlamentariker förutom två – Adnan Dibrani (S) och Jessica Polfjärd (M) – gjorde minst ett inlägg under Strasbourgveckan. Klart flest stod Socialdemokraternas Evin Incir för med nio av 51 inlägg (se faktaruta nedan).

Inlägg per ledamot

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret