Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterade sin fredsplan för EU-ledarna på torsdagens toppmöte.

Zelenskyj om sin fredsplan: "Stort misstag" om den inte stöds

BRYSSEL 18 oktober 2024

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj sökte stöd på EU-toppmötet för sin plan för hur landet ska kunna nå en långvarig fred med Ryssland. – Om vi inte får det stödet kommer det att bli oerhört svårt för oss, sade Zelenskyj. Enligt statsminister Ulf Kristersson blev planen väl mottagen på mötet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterade på torsdagens EU-toppmöte sin så kallade segerplan för fred med Ryssland.

Planen bygger på fem öppna och tre hemliga punkter. Den första är att Nato formellt erbjuder Ukraina medlemskap. I dagsläget är den gängse Natohållningen att Ukraina kommer att gå med i försvarsalliansen. Ukraina vill vidare har möjligheten att använda västliga vapen för att attackera mål långt in i Ryssland och att man sätter upp ett stort försvarssystem i Ukraina för att skydda mot ryska angrepp. Den fjärde punkten är att EU och USA får tillgång till Ukrainas naturtillgångar och att man i framtiden producerar energi tillsammans. Den sista punkten är att Ukrainas armé, med sin krigserfarenhet, hjälper till att stärka försvaret och säkerheten i Europa.

Zelenskyj varnade för vad som kommer att hända om hans plan inte får stöd från väst.

– Om vi inte får det stödet kommer det att bli oerhört svårt för oss. Ukrainas svaghet omvandlas till en styrka för Ryssland och det kommer att bli ett stort misstag, sade president Zelenskyj.

Enligt Ulf Kristersson blev planens beskrivning av vad som krävs för fred "väldigt väl mottagen" bland EU-ledarna.

– Han beskriver en rimlig väg framåt som borde kunna skapa bred uppslutning, sade Kristersson.

Under torsdagen hade Volodymyr Zelenskyj möten med USA:s Joe Biden, Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Olaf Scholz och Italiens Giorgia Meloni om det ukrainska kravet på att få använda vapensystem från dessa länder för att attackera mål långt in i Ryssland.

– Jag fick positiva signaler men vi måste förstå att de här länderna vill nå enhällighet [om ett godkännande för Ukraina] att använda deras långdistansmissiler, sade Volodymyr Zelenskyj.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som liksom USA hittills sagt nej till att låta Ukraina använda tyska långdistansvapen såsom Taurus för mål i Ryssland motiverade sin hållning så.

– Vi har ett ansvar för att kriget mellan Ryssland och Ukraina inte eskalerar till ett krig mellan Ryssland och Nato.

Sverige stödjer Natokrav

En viktig del i den ukrainska planen är att landet ska få en formell inbjudan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

– Sverige står naturligtvis bakom formuleringen och tillhör de länder som ser ett mycket stort värde av Ukraina i Nato. Det är den enda sorts långsiktiga säkerhetsgarantier som Ryssland fullt ut kommer att förstå.

Han påpekade dock att ett av kraven för att gå med i Nato är att man inte befinner sig i ett krig.

Ur slutsatserna

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret