Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-toppmöte manade på om stärkt konkurrenskraft
Vid fredagens informella EU-toppmöte i Budapest upprepade EU-ledarna mycket av vad som tidigare sagts i år om att öka EU-ländernas konkurrenskraft. Inte desto mindre listande fredagsmötet 12 att-göra-punkter i vad de kallar Budapestförklaringen.
Fem punkter innehöll en direkt uppmaning till den kommande EU-kommissionen att leverera konkreta förslag; om reformering av inre marknaden, en ny industripolitik, färre EU-regler för små- och medelstora företag och förstärkning av EU:s digitala och tekniska förmåga. Till sist ville EU-ledarna att kommissionen utan dröjsmål föreslår finansieringsmöjligheter som kan bidra till att stärka försvarsförmågan.
Finlands skulder i topp – Sveriges skulder i botten
De senaste siffrorna över EU-ländernas samlade skulder visar hur Sverige och Finland över tid gått åt helt olika håll. Medan den svenska offentliga skulden under 2023 minskat till historiskt låga 31,5 procent av BNP har Finlands skuldnivå nått den högsta nivån sedan 1995 och låg i fjol på nära 76 procent. Finland är ett av 13 EU-länder som har en skuld över 60 procent av BNP vilket är EU:s gräns för högsta tillåtna skuldkvot.
Frankrike söker EU-allierade mot handelsavtal med Sydamerika
Frankrike försöker övertala Polen och andra EU-länder att stoppa ett planerat handelsavtal med de sydamerikanska länderna i Mercosur, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. EU-kommissionen vill få avtalet klart innan året är slut. Frankrike hoppas även på hjälp från jordbruksnationer som Österrike, Ungern och Irland. Franska bönder är starkt emot avtalet eftersom de fruktar konkurrens från billigare sydamerikanska varor. För att stoppa avtalet behöver Frankrike stöd från fyra EU-länder som tillsammans utgör 35 procent av EU:s befolkning. Tyskland, Italien och Spanien stödjer dock avtalet som skulle öppna för mer export till Sydamerika.
Tyska regeringen kollapsar – nyval väntar
På onsdagskvällen kollapsade den tyska trepartiregeringen med förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, i spetsen och EU:s största ekonomi går nu sannolikt till nyval. Sedan förra valet tycks väljarna gjort stora förändringar i sina partisympatier.
EU-toppmöte i Budapest: Trump och konkurrenskraft i fokus
Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet samlas EU:s ledare för att diskutera framtiden för det transatlantiska samarbetet. Sveriges statsminister Ulf Kristersson manar till ökat europeiskt ansvar för säkerhet och försvar, samtidigt som konkurrenskraften står högt på agendan.
Schweiz riskerar förlora handelsavtal med EU
Schweiz meddelar att viktiga delar i det planerade avtalet med EU fortfarande inte är lösta, trots att båda parter hoppas nå en överenskommelse före årsskiftet, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Regeringen rapporterar om "betydande framsteg" på flera områden, men särskilt den fria rörligheten för människor är fortsatt en svår fråga. Om inget avtal nås riskerar Schweiz att förlora sina nuvarande handelsavtal med EU, landets största exportmarknad. Detta skulle skapa hinder för handel och företagande.
Stärk Sverige – stoppa internationell skattesmitning
EU-länderna förlorar hundratals miljarder i skatteflykt varje år. Sverige bör ta en ledande roll i det internationella samarbetet mot skatteflykt. Regelverket behöver skärpas. För varje skattekrona som förloras till skattesmitare förlorar vi en möjlighet att stärka Sverige. Det är en kostnad vi inte kan acceptera. Det skriver Niklas Karlsson (S) och Adnan Dibrani (S).
Kina anmäler EU till WTO för tullar på elbilar
Kina har lämnat in ett formellt klagomål till Världshandelsorganisationen, WTO, efter att EU infört tullar på upp till 45 procent på kinesiska elbilar med motiveringen att den kinesiska staten subventionerar tillverkningen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Tullarna har varit i kraft tillfälligt sedan juli och blev nyligen permanenta. Kinas handelsdepartement menar att EU:s beslut saknar både faktisk och juridisk grund. De anklagar EU för att bryta mot WTO:s regler och för att bedriva handelsskydd.
– Vi uppmanar EU att erkänna sina misstag och omedelbart rätta till sina olagliga metoder, sade en talesperson för departementet.
Nya EU-regler för moms spikade
EU-ländernas finansministrar enades på tisdagen om nya momsregler som ska anpassas till den digitala tidsåldern. De nya reglerna ska bekämpa skattefusk, stödja företag och främja digitalisering. Från 2030 blir momsrapportering för gränsöverskridande handel helt digital genom e-fakturor. Digitala plattformar som förmedlar korttidsboende och persontransporter blir också skyldiga att betala moms i de flesta fall där enskilda tjänsteleverantörer inte gör det.
– [Korttidsuthyrning av boende] är en bransch som har vuxit fram ganska snabbt och där skattereglerna kommit lite efter. Nu anpassar vi reglerna efter den verklighet som vi har och får mer ordning att reda i den här delen av marknaden, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med tisdagens beslut.
Inflationen i euroländerna steg
I oktober steg inflationen i euroområdet till 2 procent, enligt preliminära siffror från Eurostat. 2 procent är Europeiska centralbankens mål för inflationen. Högst var inflationen i Belgien på 4,7 procent, lägst i Slovenien på 0 procent.