Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
EU söker vägar runt Orbán i Ukrainastödet
Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsätter stoppa EU:s enighet om Ukraina. Under veckans EU-toppmöte diskuterades metoder för att kringgå Ungerns veto, samtidigt som de första diskussionerna om EU:s framtida budget inleddes med tydliga skiljelinjer.
Tyska jättelån höjer räntor och kan driva inflation i Europa
Tysklands finanspolitiska u-sväng med massiva lån till försvar och infrastruktur driver redan upp långa räntor i Europa, rapporterar TT/GP. Tyska parlamentet röstade i tisdags igenom ett förslag som undantar försvarssatsningar över 1 procent av BNP från landets skuldbroms. Dessutom skapas en särskild fond på 500 miljarder euro för infrastruktur och klimatåtgärder. Effekterna syns redan på marknaden där den tyska tioårsräntan stigit med nästan 0,5 procentenheter sedan årsskiftet, vilket påverkar även långa boräntor i Sverige. Samtidigt har tyska försvarsaktier rusat med 100–140 procent i år.
EU skjuter upp bourbontullar – bjuder in USA till samtal
EU-kommissionen skjuter upp införandet av 50-procentiga tullar på bourbon från USA till mitten av april, enligt en talesperson för kommissionen, rapporterar TT/DN. Samtidigt bjuds Trumpregeringen in till nya samtal för att undvika ett potentiellt tullkrig.
Bourbontullarna kommer att införas tillsammans med ett bredare paket av motåtgärder som svar på Trumpregeringens 25-procentiga tullar på stål och aluminium. EU är en av de amerikanska sprittillverkarnas största marknader.
Donald Trump har hotat att införa 200-procentiga tullar på alla alkoholprodukter från EU om EU inför de planerade tullarna på bourbon.
EU-ledare diskuterar försvar och Ukraina – frontländer kräver mer
EU-ledarna samlas i Bryssel för ett toppmöte dominerat av kriget i Ukraina och det akuta behovet av europeisk upprustning. – Precis som för 87 år sedan, före andra världskriget, står vi inför ett strategiskt val: att låta angriparen eskalera våldet och rädslan eller att stoppa det, sade Litauens president Gitanas Nausėda på väg in till mötet.
EU-ledare och arbetsmarknadens parter diskuterade konkurrenskraft
EU-ledare och arbetsmarknadens parter samlades i går onsdag i Bryssel för det halvårsvisa trepartsmötet. Mötet fokuserade på hur Europa kan bli mer konkurrenskraftigt för att locka investeringar och skapa bra jobb i en allt tuffare omvärld.
– Den europeiska sociala dialogens anda lever och frodas och vi är beslutna att hålla den stark under hela denna mandatperiod. Europas sociala marknadsekonomi har aldrig handlat bara om marknader – den handlar om människor, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Deltagarna diskuterade hur EU kan stärkas i en utmanande geopolitisk miljö och hur Europa kan bli en attraktiv plats för investeringar som skapar och bevarar kvalitetsjobb. Både arbetsgivarorganisationer och fackföreningar betonade vikten av samarbete för att möta framtidens utmaningar.
Lagarde varnar för USA:s tullar – kan sänka EU:s tillväxt
ECB-chefen Christine Lagarde varnade på torsdagen för att USA:s planerade tullar kan skada EU:s ekonomi. Under ett möte i EU-parlamentets ekonomi och finansutskott sade hon att amerikanska tullar på 25 procent mot europeiska varor kan minska eurozonens tillväxt med 0,3 procentenheter det första året. Om EU svarar med egna tullar kan effekten öka till 0,5 procentenheter.
– Utsikterna för inflationen skulle [dessutom] bli betydligt mer osäker, sade Lagarde.
Hon uppmanade EU att fördjupa handeln mellan medlemsländerna och snabbt slutföra handelsavtal med andra internationella partners för att motverka effekterna av USA:s politik.
EU vill underlätta för småsparare på kapitalmarknaden
I dag antas EU-medborgarna tillsammans ha ett banksparande på 10 biljoner euro till relativt låg avkastning. Samtidigt har inte minst små- och medelstora företag ett större lånebehov än vad banksystemet kan erbjuda. Nu vill EU-kommissionen föra samma utlångningsvilliga medborgare och lånetörstande företag i vad de kallar för en spar- och investeringsunion SIU. I år och nästa år lovar kommissionen att lägga fram de förslag som behövs för att undanröja hindren och förbättra EU:s finansiella system.
– Med dagens förslag om en spar- och investeringsunion uppnår vi en dubbel vinst. Hushållen kommer att få fler och säkrare möjligheter att investera på kapitalmarknader och öka sin förmögenhet. Samtidigt kommer företagen att få lättare tillgång till kapital för att förnya, växa och skapa bra jobb i Europa, sade Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, i ett uttalande på onsdagen.
Kristersson inför toppmötet: Sveriges sparsamma EU-budgetlinje står fast
Medan regeringen manar till kraftigt utökat stöd till Ukraina och uttrycker stark misstro mot Rysslands fredsvilja, står statsminister Ulf Kristersson (M) fast vid den restriktiva svenska EU-budgetlinjen. I tisdagens EU-nämnd förklarade han att nästa långtidsbudget måste prioritera både försvar och Ukraina – men utan nya EU-skatter eller gemensam upplåning.
OECD: Trumps tullar bromsar världsekonomin
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) varnar i en ny rapport att världsekonomin kommer att växa långsammare än tidigare beräknat, enligt Yle. Orsaken är främst den amerikanske presidenten Donald Trumps handelstullar och oförutsägbara politik.
OECD har sänkt sin tillväxtprognos för världsekonomin från 3,3 till 3,1 procent för 2025. Tullarna väntas driva upp inflationen, vilket kan tvinga centralbanker att hålla räntorna höga längre. USA:s tillväxt spås sjunka till 2,2 procent 2025 och 1,6 procent 2026, medan eurozonens tillväxt bara väntas bli 1,0 procent i år. Kina ser ut att klara sig bättre med en förväntad tillväxt på 4,8 procent 2025.
Ökade försvarsutgifter kan stötta euroområdets tillväxt
ECB-ledamoten Olli Rehn menar att ökade försvarsutgifter kan stötta den ekonomiska tillväxten i euroområdet, enligt Reuters. Detta sker samtidigt som Trumpadministrationens handelskrig redan påverkar ekonomin negativt.
– Även om det finns lite att vara positiv över i säkerhetsläget i Europa, kommer de förväntade ökningarna i försvarsutgifter och investeringar sannolikt att stödja BNP-tillväxten på medellång sikt, sade Rehn på tisdagen.
Debatt i andra medier









