Magdalena Andersson (S)
Senast uppdaterad: 30 november 2022
Magdalena Andersson (S) är Sveriges statsminister sedan den 30 november 2021.
Magdalena Andersson (S) är Sveriges statsminister sedan den 30 november 2021.
Efter en lång period av relativ samstämmighet i svensk EU-politik står nu de politiska blocken delade i klimatfrågan. När partiledarna på onsdagen debatterade EU-politik fick regeringen stark kritik från oppositionen kring sin miljö- och klimatpolitik.
Frågan om pristak på gas har nu hamnat på EU-kommissionens bord efter att EU-ländernas ledare inte kunde enas på fredagens toppmöte. Kommissionen väntas lägga fram ett kompromissförslag inför nästa veckas toppmöte.
– Det viktiga nu är att kommissionen får jobba med de olika förslagen och utvärdera vilka effekter de olika alternativen kan ha, sade statsminister Magdalena Andersson.
Nästan alla av Europas ledare samlades i Prag på torsdagen för att under lediga former diskutera gemensamma utmaningar. – Vi har visat enighet hos 44 europeiska länder som mycket tydligt har sagt att vi fördömer den ryska aggressionen och stödjer Ukraina, sade Frankrikes president Emmanuel Macron som är upphovsman till det nya upplägget.
Rysslands illegitima krig mot Ukraina och dess allvarliga konsekvenser fortsätter att dominera EU-ledarnas agenda. När ledarna träffas i Prag på fredag står energipriserna, det ekonomiska läget och ytterligare sanktioner mot Ryssland på dagordningen.
– Här krävs att vi i EU håller ihop, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
EU-länderna är överens om att gå vidare med EU-kommissionens förslag på åtgärder för att få ner de höga energipriserna. Det stod klart efter att EU:s energiministrar träffats på fredagen. Det tjeckiska ordförandeskapet hoppas på ett skarpt beslut innan månadens slut.
– Vi måste se till att vi inte sviker våra medborgare och våra företag, sade Tjeckiens industriminister Jozef Sìkela.
Statsminister Magdalena Andersson (S) tar emot Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som besöker Stockholm på måndag, skriver TT/GP. Under mötet kommer Andersson och Kuleba bland annat diskutera Rysslands invasion av Ukraina och Ukrainas EU-process.
– Vi ska också diskutera vilket ytterligare stöd som Ukraina behöver både vad gäller här och nu – civilt, militärt och finansiellt – men vi kommer såklart också att diskutera den långsiktiga återuppbyggnaden av Ukraina, säger Magdalena Andersson till TT.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen bjuder in sju av sina EU-kollegor samt EU-kommissionens ordförande till Bornholm för att diskutera den eskalerande energiförsörjningskrisen i regionen i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina. På agendan står bland annat vindpotentialen i Östersjön, skriver Altinget. Sveriges statsminister Magdalena Andersson som bjudits in stannar dock hemma i Sverige för att ägna sig åt valrörelsen.
Nato, den gröna omställningen och energikrisen var i fokus när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besökte statsminister Magdalena Andersson i Stockholm på tisdagen.
– Jag är övertygad om att de länder som fortfarande inte ratificerat Sveriges Natoansökan kommer att göra det, sade Olaf Scholz efter mötet.
Försvarsmakten ska skicka 120 instruktörer till Storbritannien för att leda militär grundutbildning för ukrainska medborgare. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff under söndagen, rapporterar Ekot. Totalt väntas ungefär 10 000 ukrainare delta i utbildningen för att sedan kunna delta i landets försvarsmakt.
Statsminister Magdalena Andersson (S) besökte på måndagen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev och de krigsdrabbade städerna Butja och Borodyanka.
– Det är otroligt viktigt att det här våldet inte leder till några politiska vinster för Moskva. Sverige, tillsammans med andra EU-länder, kommer därför att fortsätta att oförtrutet arbeta för ansvarsutkrävande för de brott som har begåtts och att de förövare och ansvariga ska ställas inför rätta, sade statsminister Magdalena Andersson i ett uttalande.