Malin Björk (V)
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Europaparlamentariker Malin Björk (V).
Malin Björk omvaldes till EU-parlamentet 2019.
I sin kandidatintervju med Europaportalen inför valet lyfte hon bland annat fram följande frågor:
- Göra om den europeiska investeringsbanken till en klimatinvesteringsbank.
- EU:s strukturfonder, som används för att finansiera projekt för utsatta grupper eller regioner inom unionen, ska förbjudas att investera i fossilindustrin.
- EU ska bygga ut tågnätet samt införa en progressiv flygskatt inom EU.
Malin Björks viktigaste frågor enligt SVT:s valkompass:
Mänskliga rättigheter
Arbetet för jämlikhet, klimaträttvisa, demokrati, jämställdhet och en human flyktingpolitik handlar om att stärka grundläggande mänskliga rättigheter.
Miljö och klimat
Det är EU:s som ska förändras, inte klimatet! Klimatomställningen måste vara rättvis, så att de som förorenar mest också betalar/bidrar mest.
Migration och flyktingar
EU ska stå upp för mänskliga rättigheter och vara en fristad för människor på fukt. Ansvaret ska delas. Sätt stopp för fästning Europa-politiken.
(Källa: SVT:s valkompass)
Tidigare texter om Malin Björk
Malin Björk blev överraskande partiets toppnamn i EU-valet 2014 efter att Vänsterpartiets kongress med två rösters marginal röstat fram henne före partiets dåvarande EU-parlamentariker Mikael Gustafsson. Inför EU-valet sade hon sig vilja kämpa för kvinnors rättigheter och sätta stopp för handelsavtalet mellan EU och USA. Hon lovade att öppna Europaparlamentet för kvinno-, antirasistiska, konsument- och miljörörelser och ge dem en plattform. – Jag vill försvara välfärden mot vinstintressen, stå upp för arbetsrätten och stärka kvinnors rättigheter i en situation där de faktiskt är ganska utmanade, sade Malin Björk och kallade EU-parlamentet för en "bastion för konservativa högerpolitiker".
Hon blev känd för att under valrörelsen 2014 ha försökt stoppa ett flygplan som skulle föra ut en avvisad flykting ombord genom att vägra sätta på sig bältet och uppmanat övriga passagerare att göra detsamma.
Fem frågor
På hösten 2016 ställde Europaportalen fem frågor till alla svenska EU-parlamentariker. Så här svarade Malin Björk:
Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?
Min största fråga just nu är EU-kommissionens förslag om vidarebosättning av flyktingar, som jag är Europaparlamentets rapportör för. EU:s flyktingpolitik är överhuvudtaget en av mina viktigaste frågor, och kommissionen har nyligen kommit med flera flyktingpolitiska förslag som allvarligt inskränker asylrätten. Även handelsavtalet Ceta har varit och kommer att vara en högprioriterad fråga nu när avtalet ska behandlas av parlamentet. Den här perioden är också viktig för den feministiska politiken. Den 23 november kommer en muntlig fråga att ställas till kommissionen om Istanbulkonventionen (om våld mot kvinnor) i plenum. Dessutom kommer parlamentet att rösta om en resolution som handlar om implementeringen av Istanbulkonventionen i EU:s medlemsländer. Vänsterpartiet har drivit frågan om våld mot kvinnor i flera år.
Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?
Jag är glad att vi i Europaparlamentets vänstergrupp fick till en plenumdebatt om kvinnors aborträttigheter i Polen i oktober. Debatten fick stort stöd av polska aktivister och uppmärksammades i internationella medier. Det polska parlamentet röstade då ner det hemska förslaget om ett totalförbud mot abort, även om ett nytt, liknande förslag snart riskerar att tas upp igen.
Överhuvudtaget är det kanske i jämställdhetsutskottets frågor de mest positiva ställningstaganden görs, även om det inte stiftas några lagar i det utskottet. Till exempel antogs en resolution om människohandel där ansvaret läggs på dem som köper sex och inte på dem som säljer sex, precis som i den svenska sexköpslagen.
-Att FN:s klimatavtal (Parisavtalet) godkändes av parlamentet nu i oktober.
-Att flera resolutioner om den allvarliga utvecklingen i Ungern har antagits.
Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?
Ett av de sämsta förslagen som parlamentet hittills fattat är att kraftigt utöka gränspolisen Frontex och dess mandat. Det innebär ytterligare militarisering och utbyggnad av Fort Europa. Att ge mer pengar till gränskontroller och för att skicka tillbaka människor på flykt istället för att hjälpa dem är en mycket cynisk politik. När det gäller flyktingpolitiken går det överhuvudtaget ofta i fel riktning. Och i fallet med EU:s flyktingavtal med Turkiet är faktiskt avsaknaden av beslut från parlamentets sida ett av problemen. Jag har svårt at se att Turkietavtalet skulle ha gått igenom om parlamentet fick rösta om det.
Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?
Jag har hela tiden sagt att jag vill kämpa för kvinnors rättigheter, för en human flyktingpolitik och för att stoppa EU:s handelsavtal TTIP, Ceta och Tisa. Jag ville också skapa en plattform för frivilligorganisationer på olika områden i parlamentet. Det har jag också gjort. Men att stå emot och helst också omvända abortmotståndare, rasistiska och nationalistiska högerpartier och mäktiga ekonomiska intressen är en ganska tuff uppgift, så jag och mina progressiva kamrater har helt klart en hel del kvar att göra där.
Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?
Jag kommer att fortsätta fokusera på flyktingpolitik, feminism och jämställdhetspolitik och på EU:s handelsavtal TTIP, Ceta och Tisa.