Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Polen tar över efter Ungern
Det kritiserade ungerska ordförandeskapet i EU:s ministerråd, där premiärministern, högerpolisten Viktor Orbán körde flera politiskt ovälkomna solonummer, går snart mot sitt slut. 1 januari 2025 tar Polen över uppdraget och i veckan lanserades deras webbsida.
Produktion i Ukraina en möjlighet för Saab
Försvarsindustrikoncernen Saab vill starta upp produktion i Ukraina, säger Saabs koncernchef Micael Johansson till Ekot.
– Vi är i den processen att vi också skulle vilja etablera oss i Ukraina och samarbeta med Ukrainska företag, säger Micael Johansson.
Miljarder av ryska tillgångar konfiskeras för civila behov i Ukraina
USA gav på tisdagen Ukraina tillgång till 20 miljarder dollar, finansierat av vinster från frysta ryska tillgångar, rapporterar BBC. Pengarna, som är del av G7-ländernas utlovade stöd på 50 miljarder dollar, kan inte användas för militära ändamål men kommer att ge Ukraina "de resurser som det behöver för att upprätthålla räddningstjänster, sjukhus och andra grunder för dess modiga motstånd", sade USA:s finansminister Janet Yellen.
Uppgift: Macron utser ny premiärminister på torsdag
Uppgifter till Bloomberg antyder att den franske presidenten ska utse en ny premiärminister i morgon torsdag. Enligt Reuters kan det röra sig om en premiärminister till vänster om mitten.
Tusentals demonstrerar i Georgien
Tusentals georgier har samlats i huvudstaden Tbilisi för att för tolfte dagen på raken demonstrera mot landets regering, skriver TT/GP. Aktivisterna har även krävt att höstens val tas om. Georgien gick till urnorna den 26 oktober men resultatet har varken erkänts av EU-parlamentet eller oppositionen, som hävdar valfusk.
Österrike släpper motstånd mot Rumäniens och Bulgariens Schengen-inträde
Österrike har beslutat att inte längre blockera Rumäniens och Bulgariens fullständiga medlemskap i Schengenområdet. Beskedet kommer inför EU:s inrikesministermöte på torsdag, där ett godkännande väntas, rapporterar Reuters. Länderna blev delvis medlemmar i mars i år, vilket innebar att gränskontroller för flyg- och sjötrafik togs bort. Nu öppnas även för att avskaffa kontrollerna vid landgränserna. Österrike har tidigare motsatt sig medlemskapet på grund av oro för illegal invandring, men uppger nu att antalet gränsövergångar minskat kraftigt.
EU överväger sanktioner mot Georgien
EU kan komma att vidta nya åtgärder mot Georgien efter att landets polis brutalt slagit ned demonstranter som protesterat mot regeringens tvärvändning att lägga landets EU-ansökan i malpåse. Frågan väntas komma upp vid EU:s utrikesministermöte den 16 december.
Enligt EU har över 400 personer gripits och mer än 300 skadats under två veckors protester för demokrati och närmande till EU. Människorättsorganisationer rapporterar om tortyr och omänsklig behandling av gripna demonstranter, journalister och oppositionsledare.
"Våld är inte svaret på demonstranternas krav för Georgiens demokratiska och europeiska framtid", sade en talesperson för EU:s utrikestjänst på tisdagen och krävde samtidigt att alla gripna omedelbart friges.
Den senaste tidens utveckling har redan lett till att Georgiens EU-ansökan i praktiken stoppats
Nya strejker på Volkswagen i Tyskland
Uppskattningsvis uppe mot 70 000 anställda på tyska biltillverkaren Volkswagen strejkade på måndagen för andra gången på en vecka, rapporterar Ekot. Strejken som varade under fyra timmar är en del av förhandlingarna om företagets framtid som pågår mellan företagsledningen och fackförbunden. Företagsledningen menar att man har en överkapacitet av bilar som motsvarar minst två fabriker i Tyskland som man vill stänga.
Tysk fackföreningsledare kräver slopad lånegräns för att rädda industrin
Christiane Benner, ordförande för Tysklands största fackförbund IG Metall, uppmanar regeringen att ta bort landets lånegräns för att skydda ekonomin, skriver FT. Hon menar att Tyskland bör följa USA:s och Kinas exempel med stort stöd till inhemsk industri.
EU-minister Rosencrantz besöker Polen för samtal om säkerhet och migration
Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz (M) reser till Warszawa för möten med polska regeringsföreträdare. Huvudsyftet är att diskutera prioriteringar inför Polens kommande EU-ordförandeskap under första halvåret 2025.
– Polen är en viktig samarbetspartner. Tillsammans med våra grannar i Norden och Baltikum ligger vi i framkant i stödet till Ukraina. Både Sverige och Polen sätter frågor om säkerhet, konkurrenskraft och migration högt på agendan, sade Rosencrantz.
Under besöket träffar hon sin polska motsvarighet, liberalen Adam Szłapka, besöker EU:s gränsmyndighet Frontex samt möter organisationer som arbetar med ukrainska flyktingar i Polen.