Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-parlamentarikern om franskt snusförbud: ”Hyckleri”
Frankrikes hälsominister Geneviève Darrieussecq, säger till Le Parisien att man ska införa förbud mot nikotinpåsar, som vitt snus, inom några veckor i Frankrike, rapporterar Ekot. EU-parlamentariker Tomas Tobé (M), säger att det är hyckleri. Samtidigt ser svenskar i Paris inte att snusande är särskilt utbrett.
Frankrike och Tyskland kritiska mot ny plan för att slippa Ungerns veto
Frankrike och Tyskland är kritiska till ett nytt förslag från EU:s utrikestjänst som skulle göra det möjligt att kringgå Ungerns veto mot militärt stöd till Ukraina, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Förslaget innebär att medlemsländerna skulle kunna ge frivilliga bidrag till Europeiska fredsfaciliteten, EPF, som används för att finansiera militär utrustning. De två länderna är oroliga för att detta skulle kunna skada EPF:s framtid som utrikespolitiskt verktyg. I dag bygger EPF på obligatoriska bidrag baserade på medlemsländernas ekonomiska styrka och kräver enhälligt stöd för utbetalningar. Ungern har i över ett år blockerat utbetalningar till Ukraina värda mer än sex miljarder euro. Landets premiärminister Viktor Orban, som har nära band till Kreml, har stoppat flera EU-insatser för att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland.
IMF: Frankrike och Italien klarar inte EU:s budgetmål
Internationella valutafonden (IMF) förutspår att Frankrike och Italien inte kommer att lyckas sänka sina budgetunderskott till EU:s gräns på 3 procent av BNP fram till 2029, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. För Frankrike väntas underskottet ligga kvar runt 6 procent fram till 2029. Som följd av detta kommer statsskulden i båda länderna att fortsätta öka. Italiens skuld beräknas nå 142,3 procent av BNP 2029, medan Frankrikes skuld väntas stiga till 124,1 procent. IMF:s bedömning är betydligt mer pessimistisk än de båda ländernas egna prognoser.
Så sent som för några veckor sedan flyttade den franske premiärministern, konservative Michel Barnier, landets målsättning att klara EU:s 3-procentsgräns från tidigare utlovat 2027 till 2029.
Opinion: Nästan fjärde fransman ser alternativ till demokrati
Efter det franska parlamentsvalet, där inget politiskt block fick majoritet, styrs landet av en liberal-konservativ minoritetsregering. I en statlig undersökning, CESE, som presenteras på onsdagen framgår att det finns en växande misstro bland fransmännen gentemot landet politiska system, rapporterar Reuters.
I en Ipsos-undersökning som genomfördes som telefonintervjuer i första halvan av september och publicerades av Le Parisien-Aujourd'hui på tisdagen framgår att en av två fransmän (51%) tror att "endast stark makt" kan garantera ordning och säkerhet i republiken. Likaså tycker 23 procent av dem, nästan en av fyra, att demokrati inte är det bästa existerande politiska systemet. Andelen demokratiskeptiker var 31 procent bland unga 18 - 34 år.
Fransk forskare skickas till rysk straffkoloni
Den franske forskaren Laurent Vinatier dömdes på måndagen till tre års fängelse av en "domstol" i Moskva. Han dömdes bland annat för att inte ha anmält sig som så kallad utländsk agent, skriver TT/SvD.
Frankrike höjer skatter och stramar åt för att minska underskott
Frankrikes regering har lagt fram ett budgetförslag för nästa år som innehåller nedskärningar och skattehöjningar på cirka 60 miljarder euro, skriver FT. Målet är att minska landets växande underskott till 2029. Premiärminister Michel Barnier ser hanteringen av Frankrikes "kolossala" statsskuld som sin största uppgift. Förslaget innebär bland annat en tillfällig skatt på stora företag och skatt på aktieåterköp. Även de rikaste medborgarna kommer att få betala mer i skatt. Budgeten bryter med president Macrons tidigare politik med skattesänkningar. Åstramning planeras samtidigt inom sjukvård och offentlig sektor. Det kan bli svårt att få igenom förslaget i parlamentet, där regeringen saknar egen majoritet.
Frankrike har inte haft en balanserad budget på årtionden. Landets statsskuld är nu 110 procent av BNP, den tredje högsta i EU efter Grekland och Italien.
Sett till EU:s regelverk om max 60 procent statsskuld och högst 3 procents budgetunderskott tillhör Frankrike de länder som oftast bryter mot det.
Frankrikes premiärminister klarade misstroendevotum – nu väntar budgeten
Frankrikes nye premiärminister konservative Michel Barnier bestod på tisdagen en misstroendeförklaring som förts fram i parlamentet av vänstern, uppger TT/GP. Ett första test för hans regering som saknar egen majoritet i parlamentet. Motionen skulle ha behövt 289 röster för att antas av en majoritet av den 577 platser stora nationalförsamlingen. Men bara 197 ledamöter anslöt sig till misstroendet mot Barnier. ¨
Enligt Politico kommer den nya statsbudgeten som presenteras under torsdagen att vara nyckeln till Barniers fortsatta politisk överlevnad.
Frankrike når inte EU:s budgetmål förrän 2029
Den franske premiärministern konservative Michel Barnier meddelade på tisdagen att landet inte får ner sitt budgetunderskott till EU-gränsen på max 3 procent. I stället för tidigare utlovat målåret 2027 vill han flytta det till 2029. I år väntas underskottet bli över 6 procent och nästa år 5 procent enligt den franska regeringen, rapporterar Bloomberg.
De senaste 14 åren har Frankrike oftast inte följt EU:s regel om max 3 procents budgetunderskott. Bara 2017 och 2018 var det franska underskottet högst tre procent, övriga år låg man tydligt över gränsen. Under samma tid låg det svenska budgetunderskottet som sämst ett år, pandeminårtet 2020, på - 2,8 procent.
Frankrikes regering: Höjd skatt för storföretag, besparingar och öka psykisk hälsa prioriteras
Frankrikes konservative premiärminister Michel Barnier har framfört sin regeringsförklaring, rapporterar Ekot. Ett av de tydligaste budskapen var att Frankrike behöver spara. Storföretag kommer att beskattas hårdare, och det kommer även fossildrivna bilar att göra. Michel Barnier fångade i sitt tal upp flera av de mest infekterade politiska frågorna. Han öppnade för att reformera den av många avskydda pensionsreformen, och minimilönerna höjs med två procent.
Michel Barnier lovade att ökad mental hälsa skulle vara en av de högsta prioriteringar för regeringen för 2025.
– Jag vill säga det tydligt: mental hälsa är allas angelägenhet: staten, lokala myndigheter, företag, föreningar. Vi kommer därför att göra mental hälsa till den viktigaste nationella frågorna 2025, sade Barnier, rapporterar Euractiv.
Enligt franska myndigheter drabbas var femte medborgare av psykiska problem, särskilt ungdomar. Psykisk ohälsa är, enligt regeringens uppgifter, den främsta sjukförsäkringskostnaden i Frankrike.
Frankrike vill omförhandla migrationspolitiken
Knappt har bläcket torkat på EU:s senaste stora migrationsuppgörelsen i maj, än mindre har den nya politiken börjat att gälla, förrän den nya franska liberalkonservativa regeringen kräver en översyn i synnerhet av EU:s återvändandedirektiv.
– Det är dags att vi ändrar EU:s regler, sade den nye inrikesministern Bruno Retailleau på tisdagen, rapporterar Euractiv. Enligt tidningen ska bland annat även Sverige och Nederländerna vilja se en mer restriktiv migrationspolitik.