Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
EU måste agera mot Pride-förbud och övervakning i Ungern
Det ungerska parlamentet har förbjudit Prideparader. Dessutom föreslås att man ska använda digital ansiktsigenkänningsutrustning för att övervaka och avslöja dem som bryter mot förbudet. Nu måste EU vidta kraftfulla åtgärder mot Ungern, skriver Fredrik Saweståhl (M), Tobias Björk (M) och Sophia Ahlin (M).
EU granskar kinesiska BYD:s fabrik i Ungern
EU-kommissionen undersöker om Kina har gett otillbörliga subventioner till elbilstillverkaren BYD:s fabrik i Ungern, rapporterar Financial Times. Om utredningen visar att företaget fått orättmätiga statliga stöd kan BYD tvingas sälja tillgångar, minska kapacitet, återbetala subventioner och eventuellt betala böter.
Investeringen i södra Ungern väntas uppgå till fyra miljarder euro och skapa upp till 10 000 jobb. EU-tjänstemän hävdar dock att fabriken byggts med kinesisk arbetskraft och främst använder importerade delar, vilket skapar litet ekonomiskt värde för EU.
Granskningen sker inom ramen för EU:s förordning om utländska subventioner, som infördes 2023 för att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor på den europeiska marknaden.
Ungern motsätter sig EU:s försvarsupplåning
Ungerns parlament antog på tisdagen en resolution mot EU:s planer på att låna upp pengar för försvarsutgifter, rapporterar Reuters. Beslutet kommer inför ett EU-toppmöte senare i veckan där premiärminister Viktor Orbán ska delta.
Orbán har tidigare sagt att Ungern stödjer europeisk försvarssamverkan och är villigt att bidra ekonomiskt, men motsätter sig gemensam upplåning. EU-kommissionen har föreslagit att låna upp till 150 miljarder euro för att stärka medlemsländernas försvar i ett spänt säkerhetsläge i Europa.
För godkännande krävs stöd från minst 15 av EU:s 27 länder som representerar minst 65 procent av unionens befolkning, vilket betyder att Ungern ensamt inte kan stoppa initiativet.
Ungern hotar blockera EU-sanktioner om rysk oligark inte undantas
Ungern hotar att stoppa förlängningen av EU:s sanktioner mot cirka 2 000 ryssar om inte oligarken Mikhail Fridman tas bort från listan, rapporterar Financial Times. Sanktionerna, som omfattar reseförbud och frysning av tillgångar för personer som anses ha stött Rysslands krig mot Ukraina, löper ut på lördag.
Enligt fyra källor med insyn i diskussionerna har Ungerns EU-ambassadör krävt att Fridman, som byggde sin förmögenhet i Ryssland innan han flyttade till London för tio år sedan, ska undantas från sanktionerna. EU-ambassadörerna möts i Bryssel på torsdag efter flera dagars resultatlösa förhandlingar.
Ungern har upprepade gånger försökt blockera eller försvaga EU:s åtgärder mot Moskva. Luxemburg stödjer Ungerns krav gällande Fridman, som tidigare i år vann ett mål i EU-domstolen där det fastslogs att EU inte hade tillräckliga bevis för hans kopplingar till Putin.
EU-toppmötet: Starkt stöd för Ukraina
EU:s medlemsländer visar enad front i stödet till Ukraina och för ökade europeiska försvarsutgifter. Vid torsdagens extrainsatta toppmöte i Bryssel enades 26 medlemsländer om en kraftfull markering för fortsatt stöd till Ukraina, medan Ungern som enda land gick emot.
– De står inte vid Ukrainas sida. De vill inte att EU-länderna ska göra det heller, sade en frustrerad Ulf Kristersson efter mötet.
Orbáns största utmanare också emot Ukrainastöd
Uppstickarpartiet Tisza och dess ledare Péter Magyar är oense med Ungerns premiärminister Orbán om i stort sett allt inom politiken, utom i en fråga, stödet till Ukraina. I en exklusiv intervju med Ekot säger Magyar att ungrarna vill ha fred och inte krig. Han säger därför nej till mer ekonomiskt stöd till Ukraina.
EU-toppmötet: Ungern står ensamt mot stöd till Ukraina
EU:s ledare samlas i dag i Bryssel till toppmöte där militärupprustning och Ukrainastödet står i fokus. Ungern hotar att blockera nya stödpaket till det krigsdrabbade Ukraina medan övriga medlemsländer söker vägar att kringgå det.
– Det är ju så att vi har rätt och Ungern har fel. Så enkelt är det, säger Ulf Kristersson på väg in på mötet.
Enigt Sverige stödjer EU:s nya försvarsplan
Sverige ställer sig helhjärtat bakom EU-kommissionens nya försvarsplan inför torsdagens extrainsatta EU-toppmöte. Detta framkom när statsminister Ulf Kristersson på tisdagen samrådde med riksdagens EU-nämnd, där en ovanligt stark politisk enighet präglade diskussionen om Europas säkerhet och stödet till Ukraina.
– Vi lever i allvarstider och i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, säger Ulf Kristersson.
Oppositionsparti störst i Ungern
I de tre opinionsundersökningar som gjorts i år inför nästa års parlamentsval Ungern leder det oppositionella mittenhögerpartiet Tisza över premiärminister Viktor Orbáns ytterhögerparti Fidesz med mellan två och sju procentenheter.
Fidesz och Orbán har sedan 2010 dominerat ungersk politik och har enligt flera internationella organisationer och mätningar drivit landet i en alltmer odemokratisk riktning.
Analytikern: Ungern i svår sits om USA drar tillbaka militär närvaro
Den ungerska regeringen har välkomnat USA:s närmande till Ryssland. Men om USA drar tillbaka sin militära närvaro från Europa hamnar Ungern i en svår situation. Landet är beroende av ett starkt Nato och har svårt att öka sina egna försvarsutgifter, säger den ungerske försvarsanalytikern Tamás Csiki Varga till Ekot. Detta sätter Ungern i en besvärlig position där man både hyllar USA:s närmande till Ryssland samtidigt som man behöver USA:s militära stöd i Europa.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









