Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Draghirapporten: Investera 800 miljarder euro för bättre konkurrenskraft
Höjd innovationstakt, lägre energipriser och stärkt oberoende och säkerhet är de tre viktigaste åtgärderna för att öka EU:s konkurrenskraft. Det menar EU-veteranen Mario Draghi som räknar med att det kommer att krävas investeringar upp till 800 miljarder euro per år, nya pengar till EU:s budget och 170 konkreta reformer.
ECB antas inleda våg av räntesänkningar
Europeiska centralbanken (ECB) väntas sänka sin viktigaste styrränta med 0,25 procentenheter på torsdag, skriver TT/SvD. Sänkningen skulle bli den andra i år, efter alla höjningar i inflationschocken. Den antas också bli startskott för en våg av sänkningar av andra centralbanker – även Riksbanken.
Glädjande tillväxtsiffror justeras ned – Sveriges justeras upp
Preliminära siffror från i slutet av juli pekade på en BNP-tillväxt i euroländerna under årets andra kvartal på 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. Detta var en något högre tillväxt än ekonomer hade förutspått. Men reviderade BNP-siffror som kommer i dag fredag visar på att tillväxten i euroländerna måste justeras ned till 0,2 procent – den nivå som ekonomerna initialt hade räknat med. Bäst under andra kvartalet gick den polska ekonomin som växte 1,5 procent följt av Grekland och Nederländerna. Sverige hade den fjärde svagaste BNP-förändringen med en minskning på 0,3 procent jämfört med årets första kvartal. Det är dock en uppjustering med 0,5 procentenheter jämfört med den preliminära uppskattningen.
Superutredare om konkurrenskraften: EU måste skärpa sig
EU och dess medlemsländer halkar efter globala konkurrenter på grund av begränsad innovation, höga energipriser och kompetensbrist, sade EU:s superutredare Mario Draghi på onsdagen inför att hans rapport släpps nästa vecka.
Tusentals miljarder lockar svenska bolag till Polen
En expansiv finanspolitik och ett stort inflöde av bidragspengar från EU har gjort Polen till en av de snabbast växande ekonomierna i Europa, rapporterar Dagens Industri. Med tusentals miljarder öronmärkta för försvaret och klimatomställningen finns nu stora affärsmöjligheter för svenska bolag, säger flera experter till tidningen.
Hög ränta ger rekordutdelning från europeiska storbanker
Aktieägarna till euroländernas tio största banker, däribland Nordea, kan vänta sig en rekordutdelning på 50 miljarder euro, motsvarande 580 miljarder kronor, de kommande månaderna, rapporterar Bloomberg. Orsaken är de räntehöjningar som Europeiska Centralbanken började med 2022 vilket i synnerhet har gynnat banker. Det har i sin tur också lett till att bankaktierna stigit kraftigt jämfört med andra aktier.
Reformförslag av regionalstöd oroar
Diskussioner om EU:s nästa stora flerårsbudget 2028-2034 har, som Europaportalen tidigare rapporterat, inletts i EU-kommissionens korridorer. Ordförande Ursula von der Leyen vill enligt uppgift koppla regionalstödet till krav på ekonomiska reformer i medlemsländerna. Det skulle, enligt Financial Times, kunna skapa mer tillväxt samtidigt som det kan spara EU-pengar eftersom att alla regioner inte kommer att kunna leva upp till de nya kraven.
Nu oroas motståndarna till förslaget för att regeringar kan komma att använda ett sådant upplägg för att strypa EU-stödet till fattiga och oppositionsstyrda regioner. Den andra invändningen att det nuvarande regionalstödet ingick i en uppgörelse mot att länderna öppnade sina ekonomier när de blev EU-medlemmar.
Tydligt fall för inflationen i euroländerna – bäddar för halverad ränta i Sverige
Inflationen i euroländerna minskade markant till 2,2 procent i augusti från 2,6 procent i juli, enligt preliminära siffror från Eurostat på fredagen. Minskningen kom efter att inflationen fallit mer än väntat i både Tyskland och Spanien.
Isabel Schnabel, tysk ledamot i Europeiska centralbankens direktion, indikerade på fredagen att hon är öppen för att sänka styrräntorna under nästa möte i september men att centralbanken "bör gå gradvis och försiktigt fram", rapporterar FT.
Den minskade inflationssiffrorna i omvärlden gör att marknaden just nu räknar med att Riksbanken har halverat styrräntan till 1,75 procent i slutet av 2025, enligt TT/GP.
Europeiska mjölkbönder kan dras in i Kinas och EU:s handelskonflikt
Österrikisk ost, spansk skinka och finsk yoghurt kan stå på tur att dras in i handelskonflikten mellan Kina och EU. Det kinesiska handelsdepartementet undersöker nu hur mycket statligt stöd producenter av mejeriprodukter och fläskkött får i ett flertal EU-länder, uppger Ekot. De kan i så fall beläggas med strafftullar i Kina.
Italien lovar minska budgetunderskott
Italiens regering har bekräftat sitt åtagande att minska sitt budgetunderskott till under EU:s gräns på 3 procent av BNP senast 2026, uppger Reuters. Italien blev i år föremål för EU:s förfarande vid alltför stora underskott.