Hoppa till huvudinnehåll
Annons

EU sluter frihandelsavtal med Nya Zeeland

1 juli 2022

I går onsdag meddelade EU-kommissionen och Nya Zeeland att man slutfört förhandlingarna om ett frihandelsavtal. Det är det första frihandelsavtalet som EU slutit på tre år och innebär bland annat slopade tullar på alla varor från EU och tillgång till flera sektorer på Nya Zeelands tjänstemarknad. Tullar försvinner samtidigt för 97 procent av all nyzeeländsk export till EU. Kommissionen räknar med att handeln mellan EU och Nya Zeeland med avtalet kan öka handeln med 30 procent. Avtalet ska nu översättas och nagelfaras av jurister innan det formellt kan godkännas av EU-länderna, EU-parlamentet och Nya Zeeland.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret