Hoppa till huvudinnehåll

Inget genombrott i samtal mellan Kosovo och Serbien

19 augusti 2022

Serbien och Kosovo lyckades inte lösa sina konfliktfrågor under torsdagens EU-ledda dialog i Bryssel. Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti satt dock i samma rum och samtalade – vilket i sig är ett framsteg. Förra gången parterna möttes i Bryssel satt de i olika rum som EU-medlarna fick gå emellan. 

– Vi har ingen överenskommelse idag men vi ger inte upp, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på en pressträff efter mötet. 

Konflikten mellan de två länderna rör bland annat registreringsskyltar och ID-kort: Kosovos regering vill införa en ny lag som skulle kräva att serber i norra Kosovo använder kosovanska skyltar och ID-kort istället för serbiska. Serbien vägrar dock erkänna dessa eftersom landet inte erkänner Kosovo som land, utan ser det som en del av Serbien. Frågan har förvärrat de redan långvariga spänningarna mellan länderna. Kosovo erkänns av Sverige, fem EU-länder har inte erkänt Kosovo som ett eget land.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Frågesport - Kan du svaren?

Har du koll på vad som har hänt i EU- och Europapolitiken? Testa här!

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret