Hoppa till huvudinnehåll

Spanien vill se sina minoritetsspråk som nya EU-språk

18 augusti 2023

Som en del av en inrikespolitisk uppgörelse, för att spanska regionpartier och separatister ska stödja de spanska socialdemokraternas försök att bilda en ny regering, har den tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez lovat försöka göra tre regionalspråk: baskiska, katalanska och galiciska till officiella EU-språk, rapporterar Politico. I dag har EU 24 officiella språk. Förslaget skulle, om det blev verklighet, bland annat  innebära att alla EU-lagar, många dokument och debatter i Europaparlamentet måste översättas till de nya språken. Men frågan är inte enkel. Dels kan det vara svårt att få ihop tillräckligt med godkända tolkar, ett problem som drabbade irskan när det blev godkänt 2007. Dels kräver ett godkännande att alla EU-länder stödjer förslaget vilket inte är helt givet – de kanske har egna minoritetsspråk som de vill puffa för. Lägg där till frågan om vem som ska betala. 

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret